Sectorul tehnologic va pierde mai mulți titani în urma reclasificării

44

 

În plan mondial, sectorul tehnologic, deja denudat, este pe cale să fie dezbrăcat de încă și mai multe companii în cea mai recentă remaniere a definițiilor industriei, împingând concentrarea acțiunilor la maxime fără precedent.

Înapoi în 2018, titanii tehnologici de odinioară Facebook (acum Meta), Netflix, Twitter, Snap și Alphabet, compania-mamă a Google, au fost reclasificați ca companii de servicii de comunicații în cadrul Global Industry Classification Standards (GICS), care este urmat pe scară largă. Având în vedere că Amazon a fost deja clasificat ca o companie de consum discreționar, acest lucru înseamnă că doar unul dintre cele cinci faimoase FAANG-uri – Apple – a fost de fapt, din punct de vedere tehnic, încă un titlu tehnologic.

Acum, Visa și Mastercard, două dintre cele mai mari cinci companii de tehnologie rămase, sunt pe cale să fie reclasificate ca fiind financiare, alături de companii precum PayPal și Fiserv, în timp ce Automatic Data Processing și PayChex se numără printre cele care vor fi expediate în sectorul industrial.

Mișcările vor crește ponderea Apple și Microsoft, care reprezintă deja împreună 44,4% din sectorul tehnologiei informației din S&P 500, la aproape 50%.

“Modificările consolidează opinia noastră nefavorabilă privind fondurile tranzacționate la bursă din sectorul tehnologic, care vor deveni tot mai concentrate. Preferăm ETF-urile sectoriale cu ponderare egală”, au declarat analiștii de la BofA Securities.

Cu toate acestea, impactul va varia foarte mult de la un fond la altul. Invesco QQQ ETF (QQQ), în valoare de 158 de miliarde de dolari, considerat adesea un fond tehnologic, nu va fi afectat, deoarece investește în cele mai mari companii nefinanciare listate pe Nasdaq, indiferent de sector, de la PepsiCo la Walgreens Boots Alliance și Marriott International.

Repercusiunile pentru Vanguard Information Technology ETF (VGT), în valoare de 49 de miliarde de dolari, și pentru Technology Select Sector SPDR ETF (XLK), în valoare de 40,1 miliarde de dolari, cele mai mari două ETF-uri sectoriale din lume, conform datelor de la Morningstar Direct, vor fi însă diferite – în parte pentru că unele dintre ele sunt deja atât de puternic concentrate pe cât permit reglementările din SUA.

În conformitate cu Codul de venituri interne al SUA, societățile de investiții reglementate, care includ fondurile, trebuie să se asigure că nu mai mult de 25% din activele lor sunt investite într-un singur emitent, sau companie, la sfârșitul fiecărui trimestru, iar suma ponderilor tuturor emitenților care reprezintă mai mult de 5% din fond nu trebuie să depășească 50%.

Indicele S&P 500 Technology Select Sector Index, urmărit de XLK, pare să fie deja complet depășit de acești parametri, Apple, Microsoft și Nvidia, a treia mare companie tehnologică rămasă, având o pondere combinată de 50,45%, iar Apple singur 23,04%.

Acest lucru înseamnă că ponderea lor nu mai poate crește în continuare după remaniere, care, pentru indicii S&P, va avea loc după închiderea ședinței de tranzacționare din 17 martie.

Prin urmare, indicele și orice fond care îl urmărește, cum ar fi XLK, va fi subponderat față de cele trei mari companii, în raport cu capitalizările lor de piață de bază, și supraponderat față de restul companiilor de tehnologie, conduse de Broadcom, Cisco Systems și Salesforce.

Matthew Bartolini, șeful departamentului de cercetare SPDR Americas de la State Street Global Advisors, a declarat că schimbările au fost “relativ minore din perspectiva ponderii, iar fondul va continua să aibă o expunere foarte diversificată la sectorul tehnologic”.

În schimb, VGT urmărește acțiunile tehnologice cu capitalizare mică și medie, precum și numele de topuri albastre din S&P 500, astfel încât expunerea sa la cele mai mari companii este oarecum diluată.

La 31 ianuarie, cele mai recente date disponibile, expunerea combinată a VGT la Apple, Microsoft și Nvidia a fost de 43,6%, ceea ce îi oferă spațiu de manevră pentru a crește și mai mult atunci când MSCI (al cărui indice VGT îl urmărește) va implementa modificările GICS, ceea ce va avea loc în luna mai.

Astfel, expunerile VGT vor fi probabil în concordanță cu capitalizările de piață subiacente, dar vor deveni mai concentrate într-o mână de acțiuni.

Vanguard a declarat că încă analizează impactul probabil asupra fondurilor sale, dar a adăugat că “modificările GICS vor avea un impact redus asupra investitorilor în fonduri de acțiuni larg diversificate, cum ar fi Total Stock Market Index sau 500 Index”.

Povestea este din nou diferită pentru iShares US Technology ETF (IYW), în valoare de 8,8 miliarde de dolari, care urmărește o versiune a indicelui Russell 1000 Technology. FTSE Russell nu urmează cadrul GICS, folosind în schimb propriul său indice de referință pentru clasificarea industrială.

Ca urmare, IYWW investește în unele companii interzise pentru VGT și XLK, cum ar fi Meta, Alphabet și Pinterest. Cu toate acestea, viitoarele modificări GICS vor reduce decalajul, deoarece FTSE Russell nu clasifică Visa și Mastercard ca fiind acțiuni tehnologice (în schimb, acestea sunt clasificate ca fiind cele mai mari două companii industriale din America).

 

 

Vizitați ETF Hub pentru a afla mai multe și pentru a explora datele noastre detaliate și instrumentele de comparație care vă ajută să înțelegeți totul, de la performanță la ratingurile ESG

Undele de pe urma modificării GICS se vor răspândi și mai mult. BofA crede că va duce la vânzări nete ale giganților plăților, fondurile de tehnologie vânzând acțiuni în valoare de 15 miliarde de dolari, dar fondurile financiare cumpărând doar 11 miliarde de dolari.

Cu o capitalizare de piață combinată de aproape 800 de miliarde de dolari, Visa și Mastercard sunt pe cale să devină a doua și, respectiv, a patra cea mai mare acțiune din sectorul financiar al S&P 500.

Bartolini a susținut transferul Visa și Mastercard spunând că acestea “ar trebui probabil să fie în sectorul financiar, având în vedere relația lor cu industria financiară în sine. Această schimbare este cu adevărat bine primită de investitori, în ceea ce privește conversațiile pe care le-am avut”, a adăugat el.

În ceea ce privește confuzia acronimului FAANGs cu tehnologia, Bartolini a spus: “Este molipsitor, a prins și poate duce la confuzie.

“A devenit mainstream în lexicul financiar și este puțin probabil să dispară, chiar dacă FAANGs nu este reprezentativ pentru tehnologie sau inovație sau creștere ridicată”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online