Șeful Bentley, Adrian Hallmark: Marea Britanie nu reușește să sprijine tranziția vehiculelor electrice

30

Marea Britanie rămâne în urma Europei, a SUA și a Chinei în atragerea de investiții electrice, a avertizat șeful Bentley, în timp ce marca de lux a raportat cele mai mari profituri din istoria sa.

Profitul operațional al Bentley de 708 milioane de euro, aproape dublu față de anul precedent, a fost stimulat de popularitatea în creștere a unor caracteristici precum scaunele cusute manual.

Adrian Hallmark, directorul executiv, a declarat că guvernul britanic nu face “nimic pentru a ne ajuta”, ca producător auto stabilit, să investim în vehicule electrice.

“Dacă am fi fost un start-up fără clienți și fără tehnologie, atunci poate că am putea obține bani, dar ca un producător tradițional … nu putem obține milioane de milioane de două cifre în cinci ani, deoarece politicile pe care le oferă guvernul nu sprijină operatorii tradiționali care se convertesc la tehnologiile verzi”, a spus el.

Marca, care este deținută de Volkswagen, a promis 3 miliarde de euro pentru a se transforma într-o marcă exclusiv EV până la sfârșitul deceniului.

 

În timp ce Bentley beneficiază de scutiri de impozite pentru unele dintre investițiile sale, Hallmark a declarat că alte regiuni – în special SUA, cu Legea privind reducerea inflației – lasă Marea Britanie în urmă.

“Nu aș spune că Marea Britanie este neprimitoare, dar nu facilitează investițiile în ritmul în care China, SUA sau Europa continentală”, a spus el.

“Nu putem aștepta ca guvernul să rezolve ceea ce orice alt guvern a rezolvat, și anume că, dacă doriți un sector auto verde, acesta are nevoie de amorsare, are nevoie de sprijin pentru tranziție”.

Planul Bentley de a vinde numai vehicule electrice până la sfârșitul deceniului a fost posibil datorită faptului că face parte din grupul mai larg Volkswagen, care deține, de asemenea, Audi și Porsche.

“Dacă vă uitați la ceea ce facem, trebuie să luăm fiecare mașină, fiecare piesă de tehnologie, fiecare piesă de echipament, fiecare parte a acestei instalații, să le aruncăm și să le înlocuim cu noi tehnologii pentru a putea dezvolta, construi și vinde mașini electrice”, a adăugat el.

Afacerea a anunțat deja sfârșitul motorului său cu 12 cilindri și va lansa mașini hibride plug-in până la sfârșitul deceniului, când va vinde doar modele cu baterii.

Bentley a raportat vineri un profit operațional de 708 milioane de euro, aproape dublu față de cel din 2022, de 389 milioane de euro, în condițiile în care vânzările de mașini au crescut cu doar 4% în timpul anului, la 15.174, în timp ce piața de lux a continuat să se dezvolte în ciuda vânturilor economice care se adună.

Veniturile au crescut cu o cincime, ajungând la 3,38 miliarde de euro, în timp ce marja sa de rentabilitate a vânzărilor a fost de 20,9 la sută.

Tot mai mulți clienți cumpără caracteristici suplimentare pentru modelele lor, ajutând compania să scoată mai mult profit din fiecare mașină de lux construită manual pe care o vinde.

Una dintre cele mai populare caracteristici este cusutul manual al scaunelor, care implică 286.000 de cusături și câțiva kilometri de fir. Bentley a presupus că unul din patru clienți va lua această caracteristică, în schimb, aproximativ 92% dintre mașini sunt făcute cu ea.

În același mod, caracteristica sa de tabloul de bord rotativ, care se poate roti între furnirul de lemn și cadranele instrumentelor de bord, este cerută de nouă din 10 clienți. Ambele caracteristici adaugă mult peste 10.000 de euro la prețul unei mașini.

“Clienții cheltuiesc mai mult pe mașini decât în trecut”, a declarat Hallmark.

“Acesta este un model de cerere mult mai bine stabilit, nu se bazează pe cripto, nu pe bani rapizi, aceștia sunt profesioniști bine stabiliți, oameni de succes care fac alegeri cu discernământ și se exprimă prin acțiuni și prin personalizarea pe care o putem oferi.”

Este probabil ca vânzările de mașini Bentley să scadă ușor în acest an, deși marca spune că încă poate face mai mulți bani decât în trecut și a văzut puține semne de îngrijorare economică care să îi ciopârțească comenzile.

“Rata noastră de comenzi în primele două luni este mai bună decât cea preconizată, iar China este mai bună decât am crezut”, a adăugat Hallmark.

Afacerea a finalizat o transformare care a inclus pierderea unui sfert din personalul său, iar acum se “autofinanțează”.

Dar Hallmark nu se așteaptă ca marca să plutească la bursă, spunând că este mai puternică ca parte a familiei VW, care îi oferă acces la tehnologie.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online