Șeful Boeing își pierde speranța în privința combustibililor sustenabili pentru aviație

35

Șeful Boeing a avertizat că noii biocombustibili prietenoși cu clima “nu vor ajunge niciodată la prețul combustibilului pentru avioane”, turnând apă rece pe un pilon central al strategiei sectorului aviatic de reducere a emisiilor.

Companiile aeriene spun că combustibilii sustenabili pentru aviație (SAF) – produși din deșeuri alimentare, cum ar fi uleiul de gătit și plantele – pot aduce o decarbonizare rapidă prin înlocuirea combustibililor de tip kerosen, cum ar fi Jet A, utilizați în prezent în aeronave.

Dar SAF reprezintă în prezent mai puțin de 1 % din consumul global de aviație și se comercializează la un preț de cel puțin două ori mai mare decât cel al combustibilului pentru avioane tradițional.

“Vom crea scară și vom deveni mai economici”, a declarat directorul executiv al Boeing, Dave Calhoun. Dar el a adăugat: “Nu, nu cred că vom ajunge vreodată la prețul Jet A. Nu cred că se va întâmpla vreodată. Este mai pozitiv și va avea un impact, dar va fi ceea ce va fi”.

Comentariile lui Calhoun sunt un ecou al preocupărilor exprimate în privat în sector cu privire la dificultățile – și cheltuielile – implicate în decarbonizarea unei industrii care, prin crearea călătoriilor transcontinentale în masă, a reprezentat una dintre realizările de vârf ale erei petrolului.

“El spune cu voce tare partea liniștită”, a declarat Robert Campbell, șeful departamentului de cercetare a tranziției energetice la Energy Aspects, referindu-se la comentariile lui Calhoun. “Nu există modalități ieftine de a face SAF – dacă ar fi existat, le-am fi făcut deja”.

 

Creditele fiscale pentru producția de SAF în SUA s-au numărat printre vastele subvenții pentru energie curată din Legea de reducere a inflației (IRA) a administrației Biden, adoptată anul trecut. UE a impus, de asemenea, ca aeroporturile să utilizeze volume tot mai mari de SAF pentru a alimenta avioanele cu reacție în Europa.

Asociația Internațională a Transportului Aerian, un grup comercial care include cele mai mari companii aeriene din lume, a stabilit în 2021 un obiectiv de a obține emisii nete zero până în 2050. SAF ar reprezenta 65 la sută din reducerea emisiilor, consideră Iata.

Dar mișcarea ar fi costisitoare, a declarat Willie Walsh, fostul director executiv al British Airways, care conduce Iata.

“Este realizabil”, a declarat el la o conferință a Financial Times săptămâna trecută. Dar “mă tem că oricine spune că costurile tranziției la net zero vor fi mici sau imperceptibile se păcălește singur”.

“Pasagerii vor trebui să plătească tarife mai mari. Trebuie să fim sinceri cu clienții noștri”, a spus Walsh. “Companiile aeriene nu sunt într-o poziție financiară pentru a absorbi acest cost, așa că, în cele din urmă, va trebui să fie transferat consumatorilor”.

Prețul combustibilului de aviație sustenabil din SUA a închis vineri la 6,83 dolari pe galon, în timp ce un galon de combustibil pentru avioane a costat 2,34 dolari, potrivit furnizorului de date energetice Argus Media.

Graficul liniar al $/galonului care arată prima de preț a combustibilului verde

Printre costurile asociate cu trecerea la utilizarea 100% a SAF se numără faptul că toată infrastructura de alimentare existentă – în aeroporturi și la bordul avioanelor – trebuie adaptată pentru a gestiona biocombustibilul, care nu are “aromaticele” prezente în hidrocarburi care ajută la etanșarea țevilor.

Boeing și rivalul său Airbus spun că își vor face aeronavele capabile să gestioneze 100% SAF până în 2030, față de 50% în prezent. Boeing lansează, de asemenea, un nou instrument de modelare, Cascade, pentru a ajuta companiile aeriene și factorii de decizie politică să evalueze metodele de decarbonizare.

Criticii SAF au avertizat, de asemenea, că, pe măsură ce cererea de combustibil crește, materiile prime provenite din grăsimile alimentare se vor epuiza rapid, creând o nouă cerere de culturi, amenințând pădurile sau generând un stimulent pentru a cultiva materii prime pe terenurile necesare pentru aprovizionarea cu alimente.

Administrația Biden, care a stabilit pentru industrie o “mare provocare” de a produce 3 miliarde de galoane pe an de SAF până în 2030, de la mai puțin de 16mn în prezent, spune că materia primă va proveni din deșeuri agricole produse alături de porumb și soia, precum și din biomasa lemnoasă din statele vestice.

Dar analiștii spun că, până când cererea pe termen lung pentru acest combustibil nu va fi garantată, investitorii vor fi reticenți în a investi capital în noi capacități de producție SAF, lăsând costurile pentru un produs de nișă ridicate.

Tom Vilsack, secretarul american al agriculturii, a declarat că creditele fiscale IRA vor ajuta industria să depășească acest obstacol în calea investițiilor, deși nu se va ajunge curând la paritate de preț cu combustibilul pentru avioane.

“La început veți avea sprijin și asistență guvernamentală … pentru a învăța eficiența care trebuie să se obțină în cele din urmă pentru a reduce acest preț”, a declarat Vilsack pentru Financial Times săptămâna trecută.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online