Șeful Deloitte respinge argumentele EY pentru divizare

157

În timp ce planul EY de a se diviza în două amenința să se destrame joi, șeful global al Deloitte a făcut publică o respingere fără echivoc, punct cu punct, a strategiei.

Într-un videoclip de 20 de minute postat pe site-ul Deloitte, Joe Ucuzoglu a declarat că firma a luat în considerare separarea activităților de audit și de consultanță, așa cum speră EY, și chiar a vorbit cu bancherii despre acest lucru.

Concluzia, a spus el, nu a fost “nici măcar la limită” și ideea că planul EY ar putea fi o “foaie de parcurs” pentru profesie, așa cum a sugerat firma, este greșită.

“Unii dintre noi au fost în jurul valorii de un timp și am văzut acest film înainte”, a spus el. “Istoria este presărată cu multiple exemple de aspirații mari în jurul acestor tipuri de tranzacții care sunt sigur că au sunat grozav și au avut punți de diapozitive frumoase. O mulțime de promisiuni mari. Este ușor să te lași cuprins de febra tranzacțiilor, dar acest lucru nu a funcționat de fapt nici măcar o dată așa cum s-a dorit.”

Ucuzoglu a spus că se adresa partenerilor Deloitte, ca răspuns la conversații și întrebări de când a preluat conducerea firmei în ianuarie.

“Am văzut o ofertă publică inițială a unei companii de consultanță care a culminat cu falimentul BearingPoint (și) două vânzări comerciale mari de consultanță care, în general, nu sunt privite cu ochi buni”, a spus el, referindu-se la o divizare de la KPMG și la vânzările de către EY către Capgemini și PwC către IBM în urmă cu două decenii.

Omologul opus al lui Ucuzoglu la EY, Carmine Di Sibio, a declarat că auditul și consultanța ar crește mai rapid ca entități separate, eliberate de regulile privind conflictul de interese care limitează ce servicii pot fi vândute clienților de audit. Autoritățile de reglementare contestă din ce în ce mai mult modelul multidisciplinar, susțin susținătorii divizării.

Ucuzoglu nu a fost de acord. “Vorbesc cu o mulțime de autorități de reglementare și niciunul nu mi-a sugerat sau nu m-a încurajat în vreun fel să mergem pe calea unei separări structurale …De fapt, am primit destul de multe întrebări de la autoritățile de reglementare în ultima vreme, cu îngrijorarea lor cu privire la modul în care ar funcționa tranzacția de separare.”

În cadrul planului EY, cu numele de cod Project Everest, firma de consultanță ar urma să atragă împrumuturi și capitaluri proprii pentru a finanța plățile în numerar către partenerii din partea de audit. Partenerilor din domeniul consultanței li s-ar reduce salariul net și ar primi în schimb acțiuni pe care le-ar putea vinde în timp. Unii critici ai planului au susținut că acesta are ca scop îmbogățirea actualilor parteneri seniori.

“Nu există o oală de aur gratuită, ci doar compromisuri pe care oamenii le pot dezbate”, a declarat Ucuzoglu.

“Câțiva dintre voi care sunt mai aproape de pensionare mi-au observat, destul de perspicace, că dacă atunci când ne apropiem de sfârșitul carierei lor, (o divizare) ar putea arăta destul de bine, deoarece dacă totul a mers bine, v-ați da seama de partea bună, iar dacă nu … te vei retrage oricum”.

Ucuzoglu nu a menționat EY pe nume în videoclip și a spus că este la latitudinea celorlalți să decidă asupra strategiei lor. El a recunoscut că “unul dintre ceilalți Big Four” ar putea suferi o presiune deosebită din cauza normelor privind conflictul de interese, deoarece auditează un număr disproporționat de companii tehnologice – o referire clară la EY.

Calea Deloitte, a spus el, ar fi să “continue să hrănească” firma, “nu să o rupă în bucăți”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online