Șeful Premier League dă vina pe Brexit pentru creșterea taxelor de transfer

49

Directorul executiv al Premier League a îndemnat guvernul britanic să schimbe regulile de imigrare post-Brexit pentru fotbal, spunând că acestea au contribuit la creșterea taxelor de transfer prin faptul că au îngreunat cluburile englezești să semneze jucători străini.

Vorbind la Summitul Business of Football al Financial Times, Richard Masters a declarat că noul regim, care a intrat în vigoare acum doi ani, a redus capacitatea echipelor din ligă de a recruta talente străine mai tinere și mai ieftine.

Masters a spus că regulile au fost parțial responsabile pentru cluburile care au lansat o campanie de cheltuieli fără precedent pentru vedete mai bine stabilite, contribuind la suma record de 815 milioane de lire sterline cheltuită de cluburi în timpul ferestrei de transfer din ianuarie.

“Sistemul de imigrație are nevoie de o mică ajustare”, a spus Masters. “Ne-am angajat să dezvoltăm jucători tineri, jucători autohtoni și vrem ca (managerul echipei masculine a Angliei) Gareth Southgate să aibă succes, dar când ai o ofertă limitată de jucători pe care poți merge pentru și ai o mulțime de cerere. este ușor inflaționist”.

În cadrul noului sistem de aprobare a organismului de guvernare din Marea Britanie, jucătorii din UE nu mai obțin un drept automat de a juca în Premier League.

În schimb, li se acordă vize de muncă în funcție de o serie de criterii, inclusiv de câte ori au apărut pentru o echipă națională sau au jucat pentru echipe de top. Există, de asemenea, noi cote privind numărul de jucători străini cu vârsta sub 21 de ani care pot fi recrutați, precum și o interdicție de a recruta jucători străini sub 18 ani.

Pentru Asociația de Fotbal, organismul care guvernează sportul în Anglia, ieșirea Marii Britanii din UE a fost o oportunitate de a reduce numărul de jucători străini la cluburile de top. Acest lucru a fost menit să le încurajeze să găsească și să cultive talentele locale în beneficiul echipei naționale a Angliei, care a ajuns la semifinala Cupei Mondiale 2018 și la finala Uefa 2020 Euros.

“Avem un avantaj câștigat față de concurenții noștri europeni și o mare parte din acest avantaj câștigat se duce la acei concurenți în taxele de transfer pentru jucătorii pe care nu îi mai putem cumpăra la o vârstă mai tânără, parțial în legătură cu sistemul de aprobare a organelor de conducere”, a spus Masters.

Cluburile din Premier League au putut să-și depășească omologii din alte ligi europene de top deoarece veniturile lor sunt mult mai mari, un avantaj financiar de care s-au bucurat chiar înainte de Brexit.

În sezonul 2020-21, cluburile din prima ligă engleză au obținut venituri de peste 5,4 miliarde de euro, cu peste 2,4 miliarde de euro mai mari decât echipele din Bundesliga germană, cel mai apropiat rival.

Proprietarii bogați au fost, de asemenea, dispuși să își susțină cheltuielile pe piața transferurilor. Investitorii americani Clearlake Capital și Todd Boehly au achiziționat Chelsea pentru 2,5 miliarde de lire sterline anul trecut și au cheltuit 329 de milioane de euro pentru a achiziționa jucători, inclusiv mijlocașul Enzo Fernández, câștigător al Cupei Mondiale din Argentina.

Alte personalități de rang înalt au fost de acord cu apelul lui Masters pentru schimbări în domeniul imigrației. Rick Parry, președintele Ligii engleze de fotbal, care conduce cele trei divizii profesioniste de sub cel mai înalt nivel, a declarat că regulile ar trebui să fie relaxate în afara Premier League. “În general, nu furnizăm jucători pentru echipa națională”, a spus el.

Luna trecută, guvernul britanic a anunțat că, în paralel cu publicarea cărții albe privind fotbalul, care vizează reglementarea sectorului, miniștrii vor revizui, de asemenea, “eficiența sistemului de vize existent”, cu scopul de a “atrage cele mai bune talente globale” în fotbalul englez.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online