Șeful Renault avertizează că reducerile de preț ale Tesla dăunează încrederii în mașinile electrice

107

Directorul general al Renault a criticat Tesla pentru reducerea prețurilor vehiculelor electrice, avertizând că aceasta distruge valoarea pentru clienți, în timp ce producătorul auto francez a anunțat o dublare a marjelor de profit anul trecut.

Luca de Meo a declarat că prețurile constant fluctuante ale producătorului american de mașini electrice, inclusiv ultima reducere de luna trecută în SUA, Europa și China, au afectat încrederea clienților în valoarea vehiculelor lor.

“Sper ca ei (Tesla) să continue să reducă la zero, dar noi vom continua să protejăm valoarea vehiculelor noastre electrice”, a spus el. “Acest lucru distruge valoarea pentru client, cu siguranță, atunci când faci acest lucru”.

Reducerile de preț ale Tesla au stârnit plângeri din partea clienților care cumpăraseră deja vehicule la prețuri mai mari și care și-au văzut mașinile pierzând o valoare semnificativă peste noapte.

De Meo a făcut comentariile despre Tesla după ce Renault a declarat că marjele operaționale au crescut la 5,6% în 2022, mai mult decât dublu față de 2,8% în 2021, în timp ce fluxul de numerar a atins un record în urma unei transformări de 3 miliarde de euro pentru a reduce costurile.

Cifrele privind marjele au depășit previziunile, care au fost ridicate vara trecută, în timp ce producătorul de automobile și-a atins obiectivul de redresare cu trei ani mai devreme decât era planificat.

“Acum, am ieșit din camera de urgență și ne-am întors în joc, acum suntem gata să concurăm”, a declarat de Meo. Fundamentele companiei “au fost curățate temeinic și nu va exista nicio cale de întoarcere”.

Directorul general al Grupului Renault, Luca De Meo, prezintă rezultatele anuale ale grupului pentru 2022

Deși grupul a alunecat anul trecut spre o pierdere netă de 700 de milioane de euro, profitul înainte de impozitare, excluzând pierderile cauzate de retragerea sa din Rusia, a sărit de la 549 de milioane de euro la 1,6 miliarde de euro, în timp ce veniturile au crescut de la 41,7 miliarde de euro la 46,4 miliarde de euro.

În mai, Renault a anulat 2,3 miliarde de euro din vânzarea uzinei sale din Moscova și a participației în Avtovaz din Rusia, în urma invaziei din Ucraina.

De asemenea, fluxul de numerar liber al grupului a ajuns anul trecut la 2,1 miliarde de euro, depășind previziunile consensului de piață de 1,68 miliarde de euro.

Criticile lui De Meo la adresa Renault urmează intensificării vânzărilor de mașini electrice ale companiei. În prezent, aceasta este a treia marcă de mașini electrice din Europa și a doua pentru hibrizi, după Toyota.

Pe lângă lansarea unei campanii de redresare în valoare de 3 miliarde de euro, Renault s-a concentrat pe vânzarea de vehicule cu marje mai mari, relansând mașini mai mari și renunțând la strategia sa anterioară de a încerca să crească vânzările cu orice preț.

Compania a “mai mult decât compensat șocul” ieșirii sale din Rusia, a declarat de Meo.

Când s-a alăturat companiei în 2020, aceasta pierduse 8 miliarde de euro în șase luni, iar mulți oameni credeau că perspectivele sale erau “fără speranță”, a adăugat el.

Mai mult de 40% din vânzările sale de anul trecut au fost de vehicule mai mari, cu marje mai mari, în timp ce șapte din 10 mașini au fost versiuni cu specificații înalte, cu caracteristici adăugate și un accent pe lux.

În ciuda vânturilor economice din ce în ce mai puternice, Renault se așteaptă să afișeze o marjă de cel puțin 6% în acest an și să producă aproximativ sau peste 2 miliarde de euro în numerar. Va plăti un dividend de 0,25 euro pe acțiune.

La sfârșitul anului, Renault a avut un carnet de comenzi de trei luni și jumătate în Europa, un alt record pentru companie.

Constructorii de automobile din întreaga lume au înregistrat timpi de așteptare mai lungi pentru vehiculele lor din cauza unei penurii globale de semiconductori, care începe încet să se atenueze.

Compania “se confruntă în continuare cu un mediu relativ dificil”, cu penurie de cipuri, costuri mai mari și probleme de logistică, a declarat de Meo.

Dar el crede că societatea “are potențialul de a fi un jucător anticiclic”, crescând profiturile și majorând prețurile în anul următor.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online