Șeful Vedanta, Agarwal, face o promisiune de “zero datorii” după vânzarea investitorilor

86

Mogulul indian al mineritului Anil Agarwal a insistat că grupul său Vedanta are opțiuni ample de finanțare și că își propune să devină o “companie cu zero datorii”, în timp ce examinarea conglomeratelor indiene cu grad ridicat de îndatorare crește după atacul vânzătorului în lipsă al grupului Adani.

Obligațiunile au în prezent ratingul junk pentru grupul de resurse naturale al lui Agarwal, care este cel mai mare miner privat din India și se prezintă ca fiind parte integrantă a creșterii economice a Indiei. Acesta a luptat pentru a-și reduce acumularea de datorii chiar și în timp ce se extinde în noi linii de afaceri, inclusiv prin construirea unei instalații ambițioase de semiconductori în parteneriat cu furnizorul Apple Foxconn.

“Toată lumea vrea să ne finanțeze”, a declarat Agarwal pentru Financial Times într-un interviu, citând bănci indiene și “fonduri americane”, pe care a refuzat să le numească. El a spus că Vedanta se află în discuții cu JPMorgan și alte bănci pentru un împrumut de 1 miliard de dolari, cu o rată a dobânzii de 8 până la 10 la sută. Vedanta a împrumutat 400 de milioane de dolari de la Oaktree Capital Group, al lui Howard Marks, în 2020.

Vedanta avea “o datorie totală mai mică de 13 miliarde de dolari”, iar a deveni “o companie cu zero datorii nu este un vis îndepărtat, ci un obiectiv realizabil pe termen mediu”, a spus el.

Comentariile fostului comerciant de fier vechi din Mumbai devenit industriaș vin într-un moment dureros pentru prețul acțiunilor Vedanta Limited, care a scăzut cu 12% în ultima lună. Randamentele obligațiunilor cu scadența în 2026 pentru Vedanta Resources au crescut cu aproximativ 23% în ultima lună. Agarwal a respins mișcările de pe piața obligațiunilor ca fiind legate de “situația geopolitică”.

Piețele de capital din India au fost zguduite de asaltul vânzătorului în lipsă Hindenburg Research asupra conglomeratului de infrastructură al magnatului miliardar Gautam Adani în acest an, declanșând o prăbușire a pieței bursiere care a șters aproximativ 145 de miliarde de dolari din valoarea de piață a grupului său la cel mai scăzut punct.

Agarwal a respins preocupările legate de plata viitoarelor scadențe ale datoriei în valoare de 900 milioane de dolari până în iunie. El a subliniat că afacerile sale de mărfuri “aruncă destui bani” și a spus că se așteaptă la un profit de 9 miliarde de dolari în întregul grup pentru anul viitor, adăugând: “1 miliard de dolari este o nimica toată pentru noi”.

JPMorgan a declarat într-o notă de cercetare recentă că actualul exercițiu financiar va fi “critic pentru Vedanta Resources”, deoarece se confruntă cu scadențe de datorii și dobânzi în valoare de 4,1 miliarde de dolari la nivelul holdingului.

“Am văzut o redresare a ciclului de mărfuri în ultimele luni, ceea ce va îmbunătăți fluxurile de numerar și profitabilitatea Vedanta”, a declarat Abhishek Jain, șeful departamentului de cercetare al Arihant Capital. “Dar refinanțarea datoriei va fi dificilă în contextul actual, iar costurile lor de finanțare vor crește”.

Agarwal, care a încercat să își privatizeze conglomeratul listat la Mumbai în 2020, și-a construit imperiul de la petrol la aluminiu prin achiziționarea de active în dificultate folosind datoria, creând o serie de filiale. Într-o notă de cercetare recentă, Moody’s a numit rețeaua de afaceri rezultată de la Vedanta o “structură complexă” care “reprezintă de mult timp o preocupare de credit”.

Agarwal a insistat, de asemenea, că fuziunea activelor sale de minerit de zinc din Africa de Sud și India a fost “lucrul corect de făcut”, la mai puțin de două luni după ce guvernul indian a declarat că se opune planului, întârziind o tranzacție care ar fi eliberat 2 miliarde de dolari în numerar pentru compania-mamă a Vedanta printr-un dividend special.

Vedanta Limited a lui Agarwal deține pachetul majoritar de 64,9% din acțiunile fostei companii de stat Hindustan Zinc. El plănuise ca Hindustan Zinc să achiziționeze operațiunea sud-africană THL Zinc de la o altă entitate din grupul Vedanta, într-o tranzacție care evalua compania la 2,9 miliarde de dolari.

“Avem o companie foarte mare cu resurse de dimensiuni similare în Africa de Sud, iar ambele se află sub două conduceri diferite”, a declarat Agarwal. “Prin consolidare, există posibilități de îmbunătățire semnificativă din perspectiva structurii și a strategiei de afaceri”.

El a adăugat: “Era firesc să supunem acest lucru guvernului pentru a le reuni (pentru) a le gestiona eficient și a crea cea mai mare companie de zinc din lume.”

Dar guvernul indian, care păstrează o participație de 29,5% în Hindustan Zinc, s-a opus tranzacției cu părți afiliate și “a îndemnat (compania) să exploreze alte metode de achiziție fără numerar a acestor active”. Analiștii de credit au declarat că guvernul a fost probabil descurajat de prețul ridicat al THL Zinc.

Agarwal a declarat că nu va merge mai departe fără aprobarea guvernului și că discuțiile continuă. “Un lucru este sigur: ne vom alinia cu guvernul și apoi vom face acest lucru”, a spus el.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online