Șeicul Tahnoon a fost numit președinte al fondului suveran de investiții de 790 de miliarde de dolari din Abu Dhabi

138

Șeicul Tahnoon bin Zayed al-Nahyan a fost numit președinte al Autorității de investiții Abu Dhabi, principalul fond suveran de investiții al capitalei Emiratelor Arabe Unite, în valoare de 790 de miliarde de dolari, într-un semnal al extinderii influenței sale.

Șeicul Tahnoon este consilierul pe probleme de securitate națională al Emiratelor Arabe Unite, dar prezidează și holdingul de stat ADQ, cel mai mare creditor al țării, First Abu Dhabi Bank, și International Holding Company. IHC este un grup cotat la bursă, legat de familia conducătoare, care a cunoscut o ascensiune uimitoare, devenind a doua cea mai mare companie din regiune după capitalizarea bursieră, după compania petrolieră Saudi Aramco.

El îl înlocuiește în funcția de președinte al Adia pe regretatul șeic Khalifa, fostul președinte al EAU, care a murit anul trecut și a fost succedat de fratele șeicului Tahnoon, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan. Noul președinte nu a numit încă un moștenitor.

Adia, înființată în 1976, a investit timp de decenii pe piețele de capital din străinătate, devenind una dintre cele mai importante surse de finanțare din regiune pentru managerii de active la nivel mondial. De asemenea, s-a extins în clase de active precum capital privat, imobiliare și infrastructură.

Fondul suveran de investiții acționează ca un vehicul de utilizare a veniturilor excedentare din hidrocarburi pentru a oferi guvernului randamente pe termen lung.

Șeicul Tahnoon a ajuns din ce în ce mai mult în prim plan, ocupându-se de probleme sensibile de politică externă în calitate de consilier pentru securitate națională. Acestea au inclus repararea relațiilor cu Qatar și Turcia, cu care Emiratele Arabe Unite s-au ciocnit în timpul Primăverii Arabe, încercând în același timp să mențină un capac asupra tensiunilor cu rivalul regional Iran.

 

Interesele sale îndelungate ca investitor național și global s-au evidențiat, de asemenea,. IHC, un vehicul listat la bursă care a apărut din grupul privat Royal Group, pe care șeicul Tahnoon îl controlează de mult timp, a lăsat bancherii perplecși cu creșterea sa pe bursa din Abu Dhabi în ultimii ani. ADQ a devenit, de asemenea, unul dintre cei mai activi investitori pe piețele regionale.

Ascensiunea sa vine în condițiile în care Abu Dhabi, susținut de prețurile ridicate ale petrolului, și-a consolidat rolul de una dintre puținele locații globale cu exces de capital. Bancherii și companiile au fost atrași de capitala EAU pentru a strânge fonduri.

Dar Emiratele Arabe Unite, ca și alte state din Golf, caută, de asemenea, să reinvestească veniturile pe plan intern. Țara încearcă să își adapteze economia dependentă de petrol pentru un viitor post-petrol, precum și să preia un control mai mare asupra modului în care capitalul său este desfășurat în străinătate.

La începutul acestei săptămâni, ADQ și IHC, ambele prezidate de șeicul Tahnoon, s-au asociat cu General Atlantic pentru a lansa o firmă globală de gestionare a activelor cu sediul în Abu Dhabi.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online