Și First Republic ar putea avea nevoie de o afacere

38

În prezent, Credit Suisse este pe cale să devină o filială a UBS, iar aceasta este o veste bună pentru piețe. Colegii de la Due Diligence au blow-by-blow. Mai puțin bun este faptul că, pentru a încheia un acord, autoritățile de reglementare au ordonat Credit Suisse să elimine o parte din deținătorii de obligațiuni junior, chiar dacă acționarii primesc aproximativ 80 de cenți în acțiuni UBS pe acțiune.

Prima Republică

A fost o veste foarte bună pentru sistemul bancar la nivel global faptul că Credit Suisse a fost cumpărat. De cealaltă parte a Atlanticului, investitorii s-ar putea întreba dacă cel mai bun rezultat este ca același lucru să se întâmple și cu First Republic. Cele 30 de miliarde de dolari în depozite aduse săptămâna trecută de un consorțiu de bănci mari și sprijinul în materie de lichidități din partea Fed nu au liniștit acționarii. Acțiunile au scăzut cu o treime vineri și apoi, în tranzacțiile după orele de tranzacționare, cu încă 15%.

Problema de bază a First Republic este analogă cu cea a Silicon Valley Bank, deși nu la fel de gravă. Portofoliul mare de titluri garantate cu ipoteci al SVB, cumpărate când ratele erau scăzute, a împovărat banca cu pierderi la prețul pieței. Combinate cu costurile de finanțare în creștere, obligațiunile au tras și marja de profit a băncii spre zero. First Republic are o problemă similară, dar cu un portofoliu de credite ipotecare și nu de obligațiuni garantate cu ipoteci.

Iată calculele. La sfârșitul anului, First Republic avea 17,5 miliarde de dolari în capitalurile proprii ale acționarilor. Avea pierderi nerealizate pe portofoliul său de obligațiuni de 5,3 miliarde de dolari – mai bine decât SVB, unde pierderile nerealizate pe obligațiuni erau echivalentul tuturor capitalurilor sale proprii. Din păcate, First Republic are, de asemenea, 93 de miliarde de dolari în credite ipotecare cu rată fixă și randament scăzut. De exemplu, o depreciere la prețul pieței a acestor împrumuturi de puțin peste 13%, combinată cu pierderile din obligațiuni, ar fi suficientă pentru a lăsa banca fără capital propriu.

Situațiile financiare de sfârșit de an ale băncii arată o valoare contabilă pentru întregul portofoliu de credite imobiliare de 137 miliarde de dolari și o valoare justă cu 19 miliarde de dolari mai mică.

Este perfect posibil, în circumstanțe normale, ca o bancă cu capitaluri proprii puțin sau deloc evaluate la prețul pieței să nu doar funcționeze, ci să aibă și multă valoare, atâta timp cât rămâne profitabilă. Acesta ar trebui să fie un punct forte cheie al First Republic, datorită activității sale puternice de gestionare a averii. Banca a avut anul trecut venituri din comisioane de un miliard de dolari. Dar gestionarea averii este o afacere sensibilă la reputație. Investitorii trebuie să vină cu o estimare a numărului de clienți de gestionare a averii care vor rămâne la bancă.

În plus, în funcție de numărul de deponenților First Republic care au plecat, o parte din aceste depozite vor fi probabil înlocuite cu o finanțare angro mai scumpă, ceea ce va spori presiunea asupra profiturilor băncii. Wall Street Journal a raportat că banca a pierdut 70 de miliarde de dolari în depozite, adică 40% din total, citând “persoane familiarizate cu această chestiune”. Retrogradările agențiilor de credit din weekend nu vor ajuta în acest sens. Iată-l pe analistul S&P Nicholas Wetzel, în retrogradarea sa:

Cele 30 de miliarde de dolari în depozite pe care First Republic a raportat că le va primi de la 11 bănci mari din SUA ar trebui să ușureze presiunile imediate de lichiditate …Cu toate acestea, nu considerăm că această infuzie de depozite – care are o scadență inițială de 120 de zile – reprezintă o soluție pe termen lung pentru problemele de finanțare ale băncii. În plus, considerăm că atragerea de depozite semnificative va fi dificilă, ceea ce va constrânge poziția comercială a băncii.

First Republic a apelat pe scară largă la finanțarea garantată cu costuri mai mari în ultima săptămână – probabil, în opinia noastră, pentru a finanța ieșirile de depozite.

Oricine va cumpăra banca va trebui să își asume pierderile de la valoarea de piață, ceea ce complică orice vânzare. Potrivit unui raport Reuters de duminică:

Eforturile unor bănci regionale din SUA de a strânge capital și de a calma temerile legate de sănătatea lor se lovesc de preocupările potențialilor cumpărători și investitori cu privire la pierderile iminente ale activelor lor, au declarat cinci surse care au cunoștință de discuții …

Cele cinci surse, care lucrează la sau cu bănci importante și firme de capital privat și au examinat astfel de tranzacții, au declarat pentru Reuters că au decis să nu participe deocamdată, de teamă că ar putea fi afectate de pierderi în portofoliile de investiții și în cărțile de credite.

Ceea ce ar compensa lipsa de capital contabil este valoarea de franciză – fluxul de profit din activitatea de gestionare a averii, relațiile cu clienții, valoarea mărcii și așa mai departe. Întrebarea dificilă este ce rămâne pentru acționari. Iată-l pe analistul Wedbush David Chiaverini:

Credem că o vânzare a FRC către o entitate mai mare ar trebui să fie benefică pentru sistemul bancar în ansamblul său și ar trebui să ajute la atenuarea temerilor de contagiune. Cu toate acestea, având în vedere marcajele de valoare justă încorporate atât în portofoliile sale de împrumuturi, cât și în cele de titluri de valoare, considerăm că este dificil să venim cu un scenariu realist în care să existe o valoare reziduală pentru deținătorii de acțiuni comune FRC … În timp ce compania are o reputație excepțional de puternică și o valoare de franciză … ne îndoim că evaluarea acordată acestor factori ar fi suficientă pentru a acoperi deficitul de valoare contabilă tangibilă pe o bază (de valoare justă).

Va fi interesant de văzut unde se deschid acțiunile First Republic în această dimineață. Mai important pentru piețe, în general, este modul în care se comportă alte acțiuni bancare. Nu am fi surprinși dacă ar exista puține semne de contagiune. Dacă există bilanțuri ale altor bănci regionale care au probleme precum cele ale First Republic, nu știm care sunt acestea. Chiar și PacWest, o bancă mai mică care și-a văzut acțiunile scăzând aproape la fel de mult ca cele ale First Republic, nu are pierderi la prețul de piață de aceeași amploare.

Continuăm să credem, așa cum am spus încă de la începutul problemelor, că băncile regionale din SUA, ca grup, sunt bine capitalizate și lichide și credem că contagiunea va fi limitată. O vânzare a First Republic ne-ar face să fim și mai încrezători.

Sperietoarea din sectorul bancar va afecta creșterea economică?

O mulțime de oameni sunt brusc îngrijorați de împrumuturile băncilor regionale din SUA. De-a lungul mai multor decenii, băncile regionale au devenit o sursă vitală de credite, în special în domeniul imobiliar comercial, unde reprezintă marea majoritate a împrumuturilor. Alex Scaggs, al cărui excelent abecedar al băncilor regionale va fi publicat în cursul zilei de astăzi pe Alphaville, arată acest grafic de la Dario Perkins de la TS Lombard. “Mici” de mai jos înseamnă bănci cu active mai mici de 250 de miliarde de dolari, care vor tinde să fie regionale:

Suprapusă acestei tendințe seculare este o tendință ciclică: împrumuturile băncilor regionale au uns roțile formării de întreprinderi mici de la pandemie încoace. După cum a subliniat Joseph Wang, anul 2022 a marcat un boom al creditării, stimulat de creșterea puternică a salariilor și de datoriile reduse ale gospodăriilor. Creditorii mari și mici au deschis robinetele. Împrumuturile acordate de cooperativele de credit, un subset al băncilor mici, au explodat anul trecut:

Acest lucru a contribuit la susținerea unui alt boom în sectorul întreprinderilor mici, care reprezintă aproape jumătate din locurile de muncă din SUA. Locurile de muncă vacante la firmele cu mai puțin de 10 angajați sunt la un nivel record, notează Thomas Simons și Aneta Markowska de la Jefferies. Noile afaceri (care sunt de obicei mici) se formează ca o nebunie:

Desigur, reversul împrumutului bancar mic care finanțează angajările în întreprinderile mici este că inflația a explodat. Un mod important în care politica monetară contracționistă trebuie să funcționeze este tăierea creditelor pentru întreprinderile mici, în principal prin intermediul creditorilor regionali. Acest lucru se întâmplă. Începând cu al treilea trimestru al anului trecut, sondajul realizat de Fed în rândul ofițerilor de credite a arătat că băncile au devenit mult mai stricte în ceea ce privește acordarea de împrumuturi pentru întreprinderile mici:

Îngrijorarea acum este o depășire – o prea mare restricție a creditării. Suprapunerea efectelor ratelor mai mari ale dobânzilor peste stresul de lichiditate în rândul băncilor regionale ar putea duce la o retragere vicioasă a împrumuturilor, de fapt o înăsprire masivă a condițiilor financiare. Într-o notă publicată vineri, Adam Slater de la Oxford Economics subliniază că crizele bancare – cum ar fi criza economiilor și împrumuturilor din SUA sau criza bancară secundară din Marea Britanie din 1973 – dăunează în mod fiabil creșterii economice (reducând în același timp inflația). El identifică patru canale: perturbări ale sistemului de plăți, scăderea producției companiilor de servicii financiare, efecte negative asupra bogăției și înăsprirea creditării. Magnitudinile variază, dar studiile privind crizele bancare din trecut estimează că scăderea nivelului PIB-ului se situează între un punct procentual mic și un punct procentual mediu.

Dar este această discuție prematură?

După cum scrie Slater:

Dovezile istorice arată, de asemenea, că răspunsurile politice contează. Într-o lume ideală, autoritățile ar interveni din timp pentru a preveni ca problemele uneia sau a câtorva bănci să provoace o contagiune financiară (și a economiei reale) mai largă…

Până în prezent, semnele sunt bune, Fed acționând rapid pentru a stabili o nouă facilitate; BNS intervenind pentru a sprijini Credit Suisse; și declarații liniștitoare din partea BCE. Așadar, cel mai probabil scenariu este ca băncile centrale să rămână vigilente și să furnizeze lichidități pentru a ajuta sectorul bancar să treacă peste acest episod. Acest lucru ar însemna o relaxare treptată a tensiunilor, așa cum s-a întâmplat în episodul pensiilor LDI din Marea Britanie la sfârșitul anului trecut.

Pentru cât de rapidă și spectaculoasă a fost panica bancară, amploarea problemei de bază rămâne neclară. Băncile centrale, abia ieșite din panica de pe piață din 2020, scot din nou la iveală trusa de instrumente de criză, inclusiv anunțul de ieri privind liniile zilnice de lichiditate în dolari. A paria că acestea vor eșua pare o propunere perdantă. (Ethan Wu)

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online