Silver Lake se pregătește să preia compania de software Qualtrics printr-o tranzacție de 12,5 miliarde de dolari

33

Grupul american de capital privat Silver Lake a convenit să cumpere Qualtrics pentru 12,5 miliarde de dolari, alături de cofondatorul miliardar al companiei de software Ryan Smith și de cel mai mare fond de pensii din Canada.

Preluarea, care se așteaptă să fie anunțată luni dimineață, marchează cea mai mare achiziție de capital privat a anului, în condițiile în care creșterea ratelor dobânzilor face tot mai dificilă finanțarea preluărilor pe scară largă.

Aceasta vine în contextul în care SAP, proprietarul Qualtrics, își cedează participația de 71% ca parte a unei restructurări a grupului german de software.

Silver Lake a reunit un consorțiu larg de investitori de capital pentru a reduce sarcinile de finanțare ale tranzacției. Manevra a ajutat ca discuțiile să progreseze în ciuda unei penurii de finanțare a achizițiilor din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a îngrijorărilor legate de creșterea economică globală.

Se așteaptă ca finanțarea de capitaluri proprii pentru tranzacție să fie de peste 10 miliarde de dolari, în timp ce datoriile vor fi de 1 miliard de dolari, potrivit unor persoane cu cunoștințe directe despre preluare. Grupul va plăti 18,15 dolari pe acțiune, ceea ce evaluează Qualtrics la 12,5 miliarde de dolari, au spus persoanele respective.

Qualtrics a fost pionierul instrumentelor specializate de analiză software care ajută companiile să răspundă clienților lor online. Anul trecut a generat vânzări anuale în valoare de 1,5 miliarde de dolari, o creștere de 36%, cu peste 80% din aceste venituri provenind din abonamente recurente.

Consorțiul de investitori care investesc alături de Silver Lake include CPP Investments. Ryan Smith, miliardarul fondator al Qualtrics, care în 2018 a vândut grupul de software cu sediul în Utah către SAP pentru 8 miliarde de dolari, este de așteptat să participe, de asemenea, la tranzacție, potrivit surselor.

SAP a listat Qualtrics trei ani mai târziu și anul acesta a notificat acționarii cu privire la planurile sale de a renunța la participația sa majoritară. Silver Lake, care deține deja mai mult de 4% din acțiunile Qualtrics, a semnalat în ianuarie interesul de a privatiza afacerea.

 

În această lună, a prezentat o ofertă oficială de cumpărare a companiei pentru 12,4 miliarde de dolari, o primă de 73% față de prețul de tranzacționare al grupului înainte ca SAP să-și facă publice planurile de cesiune.

Smith este președintele Qualtrics și unul dintre cei mai mari acționari ai acesteia, cu o participație în valoare de peste 200 de milioane de dolari, potrivit documentelor de securitate. Se așteaptă ca el să aibă o participație semnificativă în compania privată. În 2020, Smith a achiziționat Utah Jazz din cadrul Asociației Naționale de Baschet pentru aproape 1,7 miliarde de dolari.

Silver Lake a fost aproape de Qualtrics de ani de zile și a mai făcut investiții mari alături de Smith.

Egon Durban, co-director executiv al Silver Lake, a acționat ca director în consiliul de administrație al Qualtrics de când s-a finalizat separarea acesteia de SAP. În 2021, grupul de capital privat a condus o investiție într-o companie de software de gestionare a proprietăților alături de Smith.

Silver Lake a refuzat să comenteze. Reprezentanții Qualtrics și CPP Investments nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online