“Situaţie de panică la Fox News”: cum a gestionat situaţia Murdoch, după înfrângerea lui Trump

42

Rupert Murdoch a devenit din ce în ce mai alarmat în timp ce urmărea imaginile care se derulau cu Donald Trump la un miting din Georgia, unde președintele demisionar a strigat minciuni despre fraudă electorală către susținătorii săi.

Era 5 decembrie 2020, la o lună după ce Trump pierduse alegerile din SUA, iar el făcea afirmația aberantă și incoerentă că adversarul său Joe Biden a câștigat cu voturi “care au ieșit din plafoane și pungi de piele”.

Pentru Murdoch și rețeaua sa Fox News, refuzul fără precedent de a-și recunoaște înfrângerea într-o alegere prezidențială a reprezentat o dilemă serioasă. Câteva zile mai târziu, mogulul media a trimis un e-mail directorului executiv al rețelei, Suzanne Scott, avertizând că comportamentul neregulat al lui Trump “face mai greu să se încalece problema” rezultatului. “Ar trebui să discutăm despre asta. Foarte dificil”, a scris el.

Schimbul a fost doar un exemplu al tulburărilor și al conflictelor de interese care au afectat Fox News după alegerile din 2020. Acea neliniște internă a explodat în public în ultimele săptămâni, după publicarea dovezilor depuse de producătorul de mașini de vot Dominion, care a dat în judecată Fox pentru defăimare și a cerut daune de 1,6 miliarde de dolari.

Dominion, cu sediul în Denver, a fost catapultat în lumina reflectoarelor atunci când campania Trump a susținut că dispozitivele sale au acordat fraudulos voturi lui Biden. În procesul depus în martie 2021, compania de mașini de vot a declarat că aceste acuzații au fost amplificate de posturile de știri conservatoare, în special Fox News, care le-a dat “o proeminență pe care altfel nu ar fi obținut-o niciodată”.

Dovezile – care constau în depoziții și sute de comunicări interne ale companiei recoltate în timpul descoperirii legale – arată că Fox timp de luni de zile a agonizat cu privire la modul în care să se ocupe de negarea alegerilor lui Trump.

E-mailul din decembrie către Scott a venit după ce Murdoch și fiul său cel mai mare, Lachlan, directorul executiv al Fox, au primit un text panicat de la Paul Ryan, fostul președinte al Camerei și membru al consiliului de administrație al Fox.

“Intrăm într-o fază cu adevărat bizară în care (Trump) s-a convins de fapt de această farsă”, a scris Ryan, în timp ce îi îndemna pe Rupert și Lachlan să facă “ceea ce trebuie” și să difuzeze o “respingere solidă” a minciunilor. Rupert i-a cerut lui Lachlan să îl sune pentru a discuta despre asta, observând că Trump “părea foarte nebun” în acel weekend în Georgia.

În timpul unei perioade critice de două luni, care a început cu Trump care a spus că a greșit rezultatul și care a culminat cu o mulțime de susținători ai săi care au luat cu asalt Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021, Rupert Murdoch și consilierii și prezentatorii săi de top păreau să fie în mare asupra modului în care să gestioneze situația.

Dosarele juridice – unele mai groase de 200 de pagini – au fost bogate în detalii demne de televiziune la fel de suculente ca și liniile de complot din Succession, popularul serial HBO bazat în parte pe familia Murdoch. Ele relatează cu lux de amănunte minuțioase discuțiile interne la cele mai înalte niveluri ale Fox Corp a lui Murdoch în lunile de după alegeri.

Înțelepciunea convențională spune că Murdoch este un păpușar atotputernic, cu subalternii săi care se strâmbă în timp ce el le trage sforile, care modelează politica și influențează alegerile. Dar documentele prezintă o imagine a lui Murdoch și a directorilor Fox ca fiind îngroziți de faptul că telespectatorii ar părăsi canalul.

Pe 3 noiembrie, în noaptea alegerilor, Fox a prezis cu exactitate că Biden a câștigat votul în Arizona. Apelul l-a înfuriat pe Trump și pe susținătorii săi, determinând directorii, producătorii și gazdele să discute despre necesitatea de a “respecta publicul” și de a “restabili încrederea”.

CNN a fost “creaming” Fox în rating, Murdoch s-a plâns lui Scott pe 8 noiembrie 2020 după ce rețelele au anunțat alegerea lui Biden, ceea ce a dus la o “discuție lungă” despre ce să facă, potrivit documentelor. Tucker Carlson, una dintre cele mai populare gazde ale Fox, i-a spus producătorului său în acea săptămână: “(Trump) ar putea cu ușurință să ne distrugă dacă jucăm greșit”.

Lachlan, moștenitorul ales al lui Rupert, i-a trimis un mesaj lui Scott pe 9 noiembrie, spunându-i că Fox are nevoie de “reconstrucție constantă fără pași greșiți”. Lachlan a mărturisit mai târziu că ratingurile în scădere ale Fox “m-ar ține treaz” noaptea.

“A fost într-adevăr o stație de panică la Fox News”, a observat Paddy Manning, un biograf australian al lui Lachlan.

Aveau motive întemeiate să fie îngrijorați. Fox News este una dintre cele mai profitabile părți ale imperiului familiei Murdoch, obținând venituri de exploatare de 1,8 miliarde de dolari în 2020, potrivit estimărilor grupului de cercetare media Kagan. “Nu este roșu sau albastru, este verde”, a declarat Rupert Murdoch despre canal atunci când a depus mărturie la Los Angeles, în ianuarie, în cadrul procesului.

Murdoch a recunoscut că, deși nu a crezut în afirmațiile de fraudă, nu a vrut să-l antagonizeze pe Trump, deoarece “avea un număr foarte mare de urmăritori, iar aceștia erau probabil telespectatori ai Fox, așa că ar fi fost o prostie”.

La câteva zile după alegeri, a devenit clar pentru gazdele Fox că publicul lor dorea să audă narațiunea alegerilor furate. Producătorul lui Carlson pe 10 noiembrie i-a trimis un mesaj text lui Carlson: “Este tot ceea ce îi interesează pe telespectatorii noștri în acest moment”, la care Carlson a răspuns: “Urăsc rahatul ăsta”.

Alte personalități de la Fox au profitat de ocazie, Lou Dobbs aducându-l în mod regulat pe avocatul lui Trump, Sidney Powell, unul dintre principalii susținători ai teoriei Dominion, la emisiunea sa în noiembrie și decembrie. Dobbs a declarat că aceste emisiuni au atras audiențe care au fost mai mult decât duble față de media sa.

Verificatorii interni ai Fox au concluzionat încă din 13 noiembrie că acuzațiile de fraudă erau incorecte. Dar când un reporter Fox News a postat pe Twitter o “verificare a faptelor” privind afirmațiile lui Trump privind frauda electorală, Carlson a cerut ca cineva “să o concedieze”. Scott a spus că reporterul “a avut un tupeu serios să facă asta … telespectatorii vor fi și mai dezgustați”.

Haosul a continuat până pe 6 ianuarie, când susținătorii lui Trump au organizat atacul asupra clădirii Capitoliului SUA. Cu o zi mai devreme, Rupert Murdoch l-a întrebat pe Scott dacă “cei trei din prime-time” de la Fox – Carlson, Sean Hannity și Laura Ingraham – ar trebui să facă o declarație publică potrivit căreia Biden a câștigat alegerile, punând capăt mitului fraudei. Un astfel de anunț nu a fost făcut; Scott era îngrijorată de faptul că ar fi “enervat telespectatorii”, i-a spus ea lui Murdoch, potrivit unui e-mail.

În urma revoltei, unii dintre aliații lui Murdoch l-au implorat să facă ceva. Preston Padden, un fost consilier, i-a trimis un e-mail în care îi cerea o “corecție a cursului”. Murdoch i-a spus că rețeaua era “foarte ocupată cu pivotarea” și că dorea să “facă din Trump o non persoană”.

Murdoch, care îl sună zilnic pe Scott și uneori participă la întâlniri editoriale, a confirmat în depoziție că încă participă activ la modelarea direcției Fox News. “Sunt un jurnalist în inima mea. Îmi place să fiu implicat în aceste lucruri”.

 

Dar, de asemenea, el și-a minimalizat uneori puterea, părând să dea vina pe gazdele Fox pentru afirmațiile difuzate pe canal. La o săptămână după 6 ianuarie, când Ryan l-a presat din nou pe Rupert cu privire la “procentul ridicat de americani” care credeau că alegerile au fost furate, Murdoch a răspuns că a fost “un semnal de alarmă pentru Hannity, care … era speriat că va pierde telespectatori”.

Într-un răspuns la procesul intentat luni de Dominion, Fox a declarat: “Nici Rupert, nici Lachlan Murdoch, nici Lachlan Murdoch și nimeni altcineva de la Fox Corporation nu a jucat vreun rol în crearea sau publicarea declarațiilor pe care Dominion le contestă”. Fox News a adăugat, într-o declarație separată, că “eforturile Dominion de a defăima public Fox pentru că a acoperit și comentat acuzațiile unui președinte în exercițiu al Statelor Unite ar trebui să fie recunoscute pentru ceea ce sunt: o încălcare flagrantă a Primului Amendament”.

Chiar și după avalanșa de dovezi publicate în ultimele zile, Dominion se confruntă cu o luptă dificilă pentru a dovedi că Fox a acționat cu “răutate reală”, standardul juridic ridicat pentru defăimare în SUA, potrivit multor comentatori juridici.

Și în timp ce sutele de e-mailuri și mesaje jenante ar putea provoca un oarecare disconfort pentru Murdoch, care împlinește 92 de ani săptămâna viitoare, unii susținători spun că acesta nu este deranjat de această dramă.

“Are o piele groasă și nu este sentimental”, a declarat un director care a lucrat pentru el timp de decenii. “El pur și simplu merge mai departe”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online