Spania intenționează să introducă în cabinet legea egalității de gen

112

Prim-ministrul Spaniei intenționează să introducă o cotă de gen la cele mai înalte niveluri de guvernare printr-o lege care cere ca fiecare sex să dețină cel puțin 40% din funcțiile cabinetului.

Mișcarea anunțată de liderul socialist Pedro Sánchez va face din Spania una dintre primele țări europene cu o cotă de cabinet obligatorie din punct de vedere juridic și va face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri privind egalitatea de gen.

„Dacă femeile reprezintă jumătate din societate, atunci jumătate din puterea politică și jumătate din puterea economică trebuie să aparțină femeilor”, a spus Sánchez sâmbătă, unde a anunțat că un proiect de lege privind egalitatea de gen va fi aprobat marți în cadrul unei ședințe a cabinetului.

În cadrul guvernului lui Sánchez, 14 din cei 23 de membri ai cabinetului, sau 61 la sută, sunt femei, inclusiv cei trei vicepremieri ai țării – Nadia Calviño, Yolanda Díaz și Teresa Ribera – precum și miniștrii de finanțe și apărare.

Bărbații reprezintă 39% din actualul cabinet, ceea ce nu corespunde cerinței propuse de lege ca „fiecare sex să reprezinte cel puțin 40% din numărul total” de posturi, inclusiv cel de prim-ministru, viceprim-miniștri și toți miniștrii. .

Legea, care trebuie votată de parlament după aprobarea cabinetului, va cere, de asemenea, „un număr egal de femei și bărbați” pe listele de candidați ale partidelor politice pentru alegerile naționale, regionale, municipale și europene.

Prima cotă similară din Europa a fost introdusă de Belgia în 1994, care prevedea că numărul candidaților de un gen de pe o listă electorală nu putea depăși două treimi. Conform legii franceze, listele electorale la cele mai multe niveluri au trebuit să fie echilibrate 50:50 din 2000.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a angajat să aibă egalitatea de gen în cabinetul său când a preluat mandatul în 2021, dar din ianuarie au fost mai mulți miniștri bărbați decât femei, după ce l-a înlocuit pe ministrul Apărării Christine Lambrecht cu Boris Pistorius.

În Franța, președintele Emmanuel Macron și-a prelungit angajamentele predecesorului său François Hollande de a avea un echilibru de gen 50:50 în cabinetul său de 44 de oameni, inclusiv între miniștri și secretari de stat, deși nu există o cerință legală pentru a-l menține.

În lumea corporativă a Spaniei, legea propusă va cere ca fiecare sex să ocupe cel puțin 40% din locurile de conducere la toate companiile listate până în iulie 2023. Cerințe similare există deja în alte țări europene, cum ar fi Franța, unde au existat reguli pentru marile companii. companii din 2011.

O directivă a UE aprobată anul trecut cere ca toate statele membre să adopte legi care să asigure că cel puțin 40% din funcțiile de director neexecutiv la companiile cotate la bursă sunt ocupate de „membri de sex subreprezentat” până în 2026.

La acea vreme, UE a remarcat că femeile reprezentau aproximativ 60% dintre noii absolvenți ai universității din UE, dar doar 31,5% dintre membrii consiliului de administrație corporativă.

Anunțul nu a fost aplaudat de partidul de stânga Unidas Podemos, partenerul de coaliție al lui Sánchez. Unidas Podemos a fost forța motrice din spatele legislației care permite oricărei persoane de peste 16 ani să-și schimbe sexul înregistrat legal.

Ione Belarra, membru Podemos și ministru al drepturilor sociale, a spus că guvernul ar trebui să se concentreze pe „problemele reale” ale oamenilor, cum ar fi costurile neaccesibile ale locuințelor.

„Feminismul nu înseamnă că Ana Patricia Botín și Marta Ortega conduc o companie mare”, a spus Belarra, referindu-se la scaunele bogate ale Santander și proprietarul Zara, Inditex.

Reportaje suplimentare de Laura Pitel și Guy Chazan la Berlin, Alice Hancock la Bruxelles și Sarah White la Paris

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online