Sprijinul Fed, cu un preț ridicat, pune banca în fața unei provocări pentru câștiguri

31

În contextul bancar,  îngrijorarea a fost legată de lichiditate. Are o bancă destui bani la îndemână pentru a face față unui val de cereri de retragere? În primul rând, a apărut problema solvabilității. Oare valoarea contabilă a activelor o depășește pe cea a pasivelor? În al doilea rând, o întrebare la fel de crucială pentru băncile asediate, este dacă va exista chiar o activitate profitabilă după o salvare.

Lichiditatea de urgență este costisitoare. Aceasta este o problemă pentru First Republic, o bancă americană ale cărei active totale se ridicau la peste 200 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022. Pe fondul fugii panicate a depozitelor, a avut nevoie de un sprijin guvernamental greu.

Între martie 10-15, First Republic a împrumutat până la 109 miliarde de dolari de la Rezerva Federală la un cost anualizat de 4,75%. Fondurile de 10 miliarde de dolari împrumutate de la Federal Home Loan Bank au costat mai mult de 5 procente. Agenția de rating S&P a declarat într-o notă de retrogradare că portofoliul de active al băncii, în mare parte credite ipotecare cu scadență lungă, a avut un randament anual de doar 3,5% în trimestrul al patrulea din 2022.

La fel de recent ca în ianuarie, First Republic își trâmbița depozitele cu costuri reduse. Acesta a declarat că acestea l-au costat doar 55 puncte de bază anul trecut, mai puțin decât alți creditori regionali de dimensiuni medii. Banca a fost populară printre clienții bogați de pe ambele coaste ale SUA, care au apreciat serviciile sale de înaltă calitate. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru ca banii lor să rămână parcate acolo în ultima săptămână.

La sfârșitul anului 2022, valoarea contabilă a First Republic era de 75 de dolari pe acțiune. În ianuarie, acțiunile se tranzacționau la aproape de două ori mai mult. De atunci s-au prăbușit. Acestea se tranzacționau la doar 19 dolari chiar și după ce secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că guvernul ar putea asigura integral depozitele băncilor cu probleme.

Se vorbește mult despre salvarea First Republic de către Wall Street. Investitorii care doresc să injecteze capital în bancă sau să o cumpere direct ar trebui să înțeleagă că capacitatea de câștig a First Republic este foarte opacă.

Depozitele ieftine sunt cu mult superioare împrumuturilor angro, chiar și de la guvernul federal, mai ales într-o lume cu rate ridicate ale dobânzii. Fuga de depozite fatale a devenit acum atât o provocare de lichiditate, cât și o provocare pentru valoarea întreprinderii.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online