Statele germane regândesc încrederea în tehnologia Palantir

135

Statele germane regândesc modul în care forțele lor de poliție utilizează software-ul realizat de Palantir din cauza preocupărilor legate de confidențialitate, în timp ce ambițiile grupului american de date de a-și extinde afacerile europene sunt puse sub presiune.

Două state – Bavaria și Renania de Nord-Westfalia – au declarat pentru Financial Times că revizuiesc utilizarea software-ului Palantir după o hotărâre care a stabilit că legile care permit utilizarea extragerii de date de către forțele de poliție sunt prea largi și încalcă viața privată a persoanelor.

Această hotărâre a fost luată luna trecută de Curtea Constituțională Federală a Germaniei împotriva landurilor Hesse și Hamburg și a forțat deja aceste state să înceapă să își revizuiască utilizarea software-ului realizat de Palantir, care este cel mai bine cunoscut pentru contractele sale cu organizațiile de securitate din SUA, inclusiv cu CIA.

Demersurile statului german au dat o lovitură companiei de analiză a datelor în valoare de 17 miliarde de dolari, condusă de directorul executiv Alex Karp și cofondată de Peter Thiel, investitor în tehnologie și susținător important al candidaților politici republicani din SUA.

Palantir a încercat să se dezvolte în Europa prin munca pentru clienți guvernamentali. Este favorit pentru un viitor contract de date de 400 de milioane de lire sterline cu NHS din Marea Britanie, iar printre ceilalți clienți ai săi se numără poliția daneză și agenția de aplicare a legii Europol. Forțele de poliție germane au declarat că intenționează să continue să utilizeze software-ul Palantir.

Dar reținerea din partea avocaților pentru protecția vieții private din Europa a împiedicat efortul de extindere. Karp, un vorbitor de limbă germană care deține un doctorat de la Universitatea Goethe din Frankfurt, a declarat într-o convorbire privind câștigurile din februarie că europenii sunt “mult mai puțin prietenoși cu noile inovații”.

Diagrama liniară a creșterii veniturilor de la an la an (%) care arată că creșterea veniturilor Palantir din contractele guvernamentale a încetinit

“Mi s-a părut că aruncă prosopul în Europa”, a declarat Tyler Radke, analist de acțiuni software la Citi, despre comentariile lui Karp. “Companiile nu aruncă pur și simplu prosopul din cauza unor factori macro(economici) … preocupările (legate de) confidențialitate ar putea face parte din asta”.

Creșterea activității Palantir în domeniul contractelor guvernamentale, care reprezintă peste jumătate din veniturile sale, dar din care peste trei sferturi provin din SUA, a încetinit de la 47% în 2021 la 19,5% în 2022. Cheltuielile guvernamentale din afara SUA au crescut cu doar 12% între 2021 și 2022, față de o creștere de 61% în anul precedent.

În Germania, neîncrederea în supravegherea de stat este profundă, având în vedere amintirile poliției secrete Stasi și ale Gestapo-ului lui Hitler.

La fel ca și ceilalți clienți ai Palantir din domeniul aplicării legii, poliția din Hesse, un stat din centrul Germaniei de Vest cu o populație de aproximativ 6 milioane de locuitori, utilizează software-ul Gotham al Palantir, numit după orașul fictiv în care locuiește supereroul Batman, pentru a examina sursele vaste de date ale poliției.

De când a fost implementat pentru prima dată în 2017, așa-numitul sistem HessenDATA a ajutat la dejucarea unui atac terorist islamist din 2018 și la descoperirea unei rețele de pedofilie în 2020, potrivit ministrului de interne al statului, Peter Beuth.

“Poliția noastră trebuie să fie capabilă să treacă prin propriile date rapid și eficient pentru a preveni amenințările de cel mai înalt interes legal”, a declarat Beuth. “Munca poliției din viitor trebuie să se ocupe eficient de cantități mari de date”.

Dar Curtea Constituțională a constatat că utilizarea Gotham “permite poliției, cu un singur clic, să creeze profiluri cuprinzătoare ale persoanelor, grupurilor și cercurilor”, ceea ce ar putea supune persoane nevinovate – cum ar fi cele care au legături cu infractori – unei anchete a poliției dacă sunt identificate în mod greșit ca subiecți.

Acum, poliția din Hesse nu poate efectua analize automate de date până când guvernul său nu își va rescrie legislația. Hamburg nu a început încă să implementeze software-ul, dar trebuie să reformeze și legile din 2019 care permit utilizarea acestuia.

Hotărârea amenință, de asemenea, extinderea Palantir în alte state. Bavaria a semnat un acord-cadru de 25 milioane de euro cu Palantir în 2022, la care alte state germane pot alege să se alăture, accelerând adoptarea Palantir în întreaga țară.

Bavaria a declarat că a ajuns la concluzia “în principiu” că va trebui să își schimbe legea privind poliția, dar detaliile vor depinde de Curtea Constituțională.

În Renania de Nord-Westfalia, care a semnat un contract Palantir în valoare de peste 20 de milioane de euro în 2020, hotărârea a determinat guvernul local să întrebe experții juridici dacă trebuie să își schimbe legile la nivel de stat, a declarat un purtător de cuvânt. Acesta așteaptă rezultatul propriei decizii a Curții Constituționale, după ce a fost depusă o plângere similară.

Hotărârea de luna trecută ar putea face ca software-ul Palantir să fie mai puțin util, potrivit lui Bijan Moini, șeful departamentului juridic al ONG-ului Society for Civil Rights din Berlin, care a intentat procesul.

Hesse a folosit software-ul său de 14.000 de ori în 2020, dar utilizarea va scădea acum, deoarece extragerea de date este rezervată pentru infracțiuni grave, a declarat Moini. “Când gama de probleme pe care le puteți aborda cu Gotham este redusă, devine mai puțin atractivă și chiar mai multe (state germane) ar putea fi critice în ceea ce privește cumpărarea contractului”, a adăugat el.

Activiștii din alte părți ale Europei nu anticipează repercusiuni imediate dincolo de Germania. Palantir se așteaptă ca hotărârea să liniștească statele că tehnologia sa poate fi utilizată în cadrul stabilit de Curtea Constituțională.

Palantir a declarat: “Salutăm efortul Curții de a clarifica în ce circumstanțe și în ce moduri autoritățile polițienești pot prelucra datele colectate în mod legal. Software-ul Palantir poate fi adaptat în mod flexibil la noi cadre juridice datorită configurabilității sale ridicate.”

Hotărârea stabilește un precedent pentru adversarii extragerii de date, a declarat Ilia Statista, un ofițer juridic principal la Privacy International, deschizând ușa pentru alte provocări.

“Automatizarea poliției abia a început”, a declarat Misbah Khan, care este raportorul Partidului Verzilor din Germania pentru protecția datelor și a drepturilor la viață privată. “Trebuie să ne întrebăm dacă utilizarea extragerii de date și a inteligenței artificiale completează pur și simplu activitatea polițienească tradițională sau dacă apar posibilități complet noi de invadare a vieții private.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online