Statele Unite ale Americii stabilesc proiecte pentru schema de carbon în cadrul unui comitet de mare importanţă

31

Propunerea SUA pentru un nou sistem de credite de carbon a început să evalueze interesul potențial din partea țărilor și a susținătorilor corporativi pentru a ajuta la finanțarea renunțării națiunilor mai sărace la combustibilii fosili.

Inițiativa condusă de Departamentul de Stat, care este susținută de un grup care include Fondul Bezos Earth și Fundația Rockefeller, s-a întâlnit recent pentru a începe să stabilească un cadru pentru a atrage cumpărătorii corporativi în acest sistem.

Directorul executiv al Bezos Earth Fund, Andrew Steer, a declarat că grupul va începe în acest an să elaboreze reguli pentru modul în care ar putea funcționa sistemul.

Proiectul pentru o nouă categorie de compensații de carbon, pe care cumpărătorii le folosesc pentru a-și compensa emisiile, a fost anunțat la summitul COP27 al ONU privind clima din Egipt, ca o modalitate de a direcționa fonduri din sectorul privat către decarbonizarea sistemelor energetice din țările în curs de dezvoltare.

Conform planurilor pentru așa-numitul Accelerator al tranziției energetice (ETA), organismele regionale sau de stat ar câștiga credite de carbon prin decarbonizarea sectoarelor lor energetice, pe care le-ar putea vinde apoi companiilor care emit.

Steer a declarat la o conferință a Financial Times că planul ar putea să se potrivească cu acordurile Parteneriatului pentru tranziția energetică justă (JETP) încheiate între țările bogate și o serie de națiuni mai sărace, inclusiv cel mai recent în Vietnam și Indonezia, de la primul program din Africa de Sud.

Utilizarea planului pentru a susține aceste acorduri ar reprezenta o schimbare în conceptul său, deoarece oficialii americani au avut inițial în vedere ETA ca fiind distinct, chiar dacă complementar, față de JETP.

“Să vedem dacă putem accelera cu adevărat (piața voluntară a carbonului) pentru a ajuta la tipurile de tranziții care au loc în așa-numitele JETP”, a declarat Steer la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul audienței FT Climate Capital. “Banii de pe piața carbonului ar veni împreună cu subvențiile guvernamentale, care sunt destul de limitate, și cu niște bani filantropici.”

Acest lucru a fost necesar, deoarece majoritatea banilor care ar finanța tranzacțiile JETP ar proveni din sectorul privat, care “spune că avem nevoie de o anumită de-risc sau de o anumită subvenționare”, dar guvernele “nu au prea mulți bani pentru asta”, a spus Steer.

Piața de 2 miliarde de dolari pentru creditele de carbon a explodat în ultimii doi ani, cu un număr tot mai mare de corporații, precum și de instituții financiare interesate să cumpere, să utilizeze și să tranzacționeze unitățile.

Cu toate acestea, piața rămâne nereglementată, iar mulți critici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la calitatea anumitor compensații și la dificultatea de a distinge bunele de rele. Instituții de standardizare de profil înalt, inclusiv inițiativa Science Based Targets (SBTi), au subliniat că întreprinderile nu pot cumpăra compensații în locul reducerii emisiilor lor.

Steer a recunoscut preocupările legate de calitatea creditului și a spus că o soluție ar putea fi “să cumperi mai multe (compensații) decât cele pentru care primești de fapt credit”. El a adăugat că a fost “remarcabil” cât de puțin din banii de pe piața carbonului “se duce în tranziția energetică în țările în curs de dezvoltare și emergente”.

Trimisul american pentru climă John Kerry, care a lansat ETA anul trecut, a declarat la o conferință a industriei energetice din Houston la începutul acestei luni că se așteaptă la unele progrese în dezvoltarea unui proiect pilot până în vara nordică.

Noul grup de consultare al ETA include președintele Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, și Catherine McKenna, fostul ministru canadian al mediului care a lansat anul trecut un raport comandat de ONU despre cum să combată spălarea ecologică a corporațiilor, precum și șeful SBTi.

Detaliile despre modul în care ar putea funcționa noul sistem, cum ar fi modul în care vor fi generate creditele, ce companii vor fi eligibile pentru a le cumpăra și cum va fi aplicat acest lucru, vor fi discutate în acest an, a declarat Steer.

“Ceea ce ne-am dat este ca în acest an să stabilim standardele, să construim coaliții, atât pe partea de ofertă, cât și pe partea de cerere”, discuțiile urmând să aibă loc și la reuniunile de primăvară ale Băncii Mondiale și FMI, a spus el. Grupul a început să discute cu potențiali cumpărători corporativi din toate sectoarele, inclusiv transporturi și tehnologie, a adăugat el.

Summitul climatic COP28 din acest an din noiembrie a fost o “piatră de hotar”, a spus el. O persoană familiarizată cu planurile a declarat că echipa “caută să aibă ceva de anunțat la COP28”.

 

 

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online