SUA “nu-și cere scuze” pentru prioritatea acordată locurilor de muncă americane, în fața UE

217

Statele Unite nu vor face “nici o scuză” pentru a prioritiza locurile de muncă americane în încercarea sa de a conduce concursul global de energie curată, a declarat oficialul de la Casa Albă responsabil pentru campania de finanțare verde de 369 miliarde de dolari.

Într-un interviu acordat Financial Times, John Podesta, consilierul principal al lui Joe Biden pe probleme de energie curată, a respins criticile potrivit cărora Legea americană de reducere a inflației ar deturna investițiile și ar submina economia UE. El a susținut că aliații care au lovit IRA ar trebui să “salute conducerea SUA”.

“Nu ne cerem scuze pentru faptul că banii contribuabililor americani ar trebui să meargă către investiții americane și locuri de muncă americane”, a declarat Podesta, făcând apel la Europa să își asume responsabilitatea pentru dezvoltarea propriului sector de energie curată.

“Sperăm că baza industrială europeană va avea succes, dar depinde de Europa să facă o parte din muncă”, a adăugat el. “Nu vom face totul pentru ei”.

Mai mult de 90 de miliarde de dolari în investiții verzi au intrat în SUA de la adoptarea anul trecut a IRA, care include credite fiscale, subvenții și împrumuturi în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru a stimula energia regenerabilă și a reduce emisiile.

Dar politicienii UE se tem că amploarea subvențiilor ar putea submina propriile eforturi ale blocului de a asigura investiții verzi, președintele francez Emmanuel Macron avertizând că IRA ar putea “fragmenta Occidentul”.

IRA, care urmărește să reducă emisiile la jumătate din nivelurile din 2005 până în 2030, oferă credite fiscale pentru grupurile care se aprovizionează cu piese și materiale din țările cu care SUA au încheiat un acord de liber schimb. Acest lucru exclude UE și Japonia, care nu au astfel de acorduri cu SUA.

Respingând afirmațiile de rivalitate cu Europa ca fiind “goale” din cauza eforturilor lui Biden de a reconstrui alianțele și de a sprijini Ucraina, Podesta a susținut că mai multă inovare și investiții în domeniul energiei curate în SUA ar duce la scăderea costurilor și ar deschide oportunități în alte părți.

Veteranul politicii climatice, care a fost numit de Biden în septembrie, a citat o prognoză a Credit Suisse potrivit căreia până la 1,7 miliarde de dolari în investiții în următorii 10 ani ar putea reduce prețul energiei curate cu aproximativ 25%.

“Provocarea de a face față crizei climatice necesită … o transformare a economiei globale la o dimensiune și la o scară care nu a mai avut loc niciodată în istoria omenirii, astfel încât există o mulțime de spațiu pentru ca toată lumea să participe la aceasta”, a spus el.

“Dacă există o cursă aici, aceasta este o cursă pentru a face față crizei climatice … Cred că (europenii) salută conducerea SUA în această cursă.”

El a spus: “Este îndrăzneț să ne gândim la o tranziție de 30 de ani către o economie globală netă zero …Acest proiect de lege ne oferă instrumentele necesare pentru a începe această călătorie”, dar a adăugat: “Locurile de muncă americane pentru lucrătorii americani sunt pe primul loc”.

Creditele fiscale ale IRA sunt parțial concepute pentru a încuraja o revigorare a lanțurilor de aprovizionare și a producției interne – un efort de a reindustrializa centura ruginită a țării și de a recâștiga locurile de muncă care au fost pierdute în Asia.

“Statele Unite au mers în mod clar prea departe în a nu acorda suficientă atenție bazei sale industriale”, a declarat Podesta, un membru de rang înalt al administrației Clinton și Obama în timpul unei ere a globalizării.

El a adăugat că dependența de tehnologia curată chineză a creat “o vulnerabilitate” pentru SUA și aliații săi pe care administrația Biden încearcă acum să o rezolve.

“Am văzut în războiul din Ucraina, cu dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia, ce se poate întâmpla dacă o țară decide să își folosească puterea asupra pieței ca armă”, a spus Podesta, “și încercăm să schimbăm această dinamică”.

 

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online