SVB Financial se ciocnește cu FDIC în legătură cu soarta a 2 miliarde de dolari în cadrul unei audieri de faliment

39

Avocații pentru partea din Silicon Valley Bank care a fost pusă sub protecția falimentului au acuzat autoritățile de reglementare bancară din SUA că au “drenat” aproximativ 2 miliarde de dolari din numerar din instituție, pregătind terenul pentru o luptă care va decide cât de mult vor recupera investitorii, inclusiv Appaloosa și Pimco, în cadrul restructurării.

Comentariile de marți au fost făcute în cadrul unei audieri de deschidere a falimentului SVB Financial – unitatea SVB care include activitățile sale de investiții bancare și de investiții de risc – care a solicitat protecția Capitolului 11 vinerea trecută.

Compania Federală de Asigurare a Depozitelor a preluat controlul operațiunilor bancare comerciale ale SVB pe 10 martie, după ce deponenții au încercat să retragă 42 de miliarde de dolari de la creditor, în cel mai mare faliment bancar de la Marea Criză Financiară.

Cazul de faliment va contribui la decizia modului în care sunt rambursați creditorii care au împrumutat SVB Financial, compania-mamă care deținea operațiunile bancare comerciale omonime ale SVB.

Activele societății-mamă includeau 2,1 miliarde de dolari în numerar, o sumă pe care creditorii, cum ar fi Appaloosa, consideră că ar putea fi folosită pentru a-i rambursa. Se anticipase un conflict cu privire la acești bani, dar documentele judiciare și audierea de marți au dezvăluit o divergență cu privire la care parte ar trebui să dețină fondurile între timp.

O prezentare de diapozitive a avocaților SVB Financial de la Sullivan & Cromwell a acuzat agenția de a bloca sau de a încerca să recupereze transferurile bancare efectuate de SVB Financial din contul său bancar către alte conturi externe pe care le-a stabilit.

SVB Financial a reușit să transfere puțin peste 93 de milioane de dolari din conturile sale de la SVB înainte ca acestea să fie blocate și, în total, are aproximativ 186 de milioane de dolari depuși la Citizens Bank și Bank of New York Mellon. Se așteaptă ca societatea să folosească acest numerar, care se estimează că va dura cel puțin câteva luni, pentru a se finanța în timpul falimentului.

Dar cea mai mare parte a numerarului său – aproximativ 1,9 miliarde de dolari – rămâne la Silicon Valley Bridge Bank, banca creată de FDIC atunci când a preluat SVB. Sandy Qusba, un avocat de la Simpson Thacher, consilier al SVBB, a declarat că SVBB nu a putut procesa retrageri sau face ceva cu acel cont fără binecuvântarea FDIC.

Creditorii se tem că FDIC va încerca în curând să revendice acei bani. În documentele din instanță, agenția a declarat că contul bancar al SVB Financial a devenit pur și simplu un creditor al băncii. “Mai degrabă decât să își urmărească cererea de depozit (în instanță), debitorul încearcă să obțină ca cererea sa să fie efectiv admisă în întregime și plătită la audierea din prima zi”, a scris FDIC.

“Nu credem că este cazul ca FDIC să aibă dreptul de a recupera un deficit”, a argumentat Marshall Huebner, un avocat care reprezintă creditorii SVB Financial. “Cine este îndreptățit să beneficieze de aceste averi din Capitolul 11? Propriii creditori și acționari ai averii sau administratorul judiciar al uneia dintre fostele sale subsidiare?”.

 

Societatea-mamă, banca și FDIC au fost instruite să formeze un “grup de lucru” pentru a rezolva imediat problemele de gestionare zilnică. Societatea-mamă nu are niciun angajat propriu – în schimb, se bazează pe lucrătorii care sunt legați legal de unitatea bancară comercială a SVB.

SVB Financial caută să vândă unitățile sale de investment banking și de gestionare a investițiilor. Aceste încasări, împreună cu numerar și 6 miliarde de dolari de “pierderi nete de exploatare” care ar putea fi aplicate la profiturile viitoare, constituie baza pentru recuperarea obligațiunilor și acțiunilor preferențiale SVB, deținute acum în mare parte de firme de creanțe în dificultate.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online