Tensiunile comerciale dintre SUA și Europa se acutizează din cauza subvențiilor ecologice

72

Administrația lui Joe Biden speră să declanșeze o revoluție verde prin oferirea de subvenții de sute de miliarde de dolari companiilor de energie curată, dar legislația emblematică a președintelui american amenință, de asemenea, să declanșeze un nou război comercial.

Legea privind reducerea inflației, care a fost adoptată de Congresul american vara trecută, alocă aproximativ 369 de miliarde de dolari în subvenții, împrumuturi și credite fiscale pentru implementarea energiei regenerabile și a tehnologiilor curate în SUA.

De la adoptarea legii, 90 de miliarde de dolari de investiții au fost angajate în proiecte de energie curată în țară, de la fabrici de panouri solare la fabrici de vehicule electrice și centre de baterii.

Și, în multe sectoare, companiile sunt recompensate pentru construirea de echipamente la nivel național sau pentru aprovizionarea cu componente și minerale critice din SUA sau din țările cu care SUA are un acord de liber schimb.

Ca urmare, legea a alarmat partenerii comerciali ai SUA, inclusiv Europa și Japonia, care se tem că vor pierde în fața SUA în ceea ce privește noile locuri de muncă și investițiile în afaceri. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat recent că noua lege privind clima amenință să “fragmenteze Occidentul”.

Oficialii Uniunii Europene au acuzat, de asemenea, Washingtonul că discriminează companiile europene și încalcă normele comerciale globale supravegheate de Organizația Mondială a Comerțului – în special în sectorul vehiculelor electrice, unde companiile obțin creditul fiscal integral dacă fabrică mașini în America de Nord.

David Kleimann, un expert în comerț și cercetător invitat la Bruegel, think-tank-ul european, spune că, deși IRA este un act legislativ binevenit în domeniul climei, acesta include, de asemenea, “subvenții care denaturează comerțul”, inclusiv prevederi pentru fabricarea în SUA, care sunt interzise în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului.

Ca răspuns, UE lucrează la propria sa serie de subvenții ecologice, începând cu propuneri de relaxare a normelor stricte ale blocului privind ajutoarele de stat. Cu toate acestea, subvențiile corespunzătoare de o parte și de alta a Atlanticului au provocat îngrijorări legate de faptul că întreprinderile vor “cumpăra subvenții” – jucând guvernele unele împotriva altora și localizându-și afacerile în domeniul cel mai profitabil.

La începutul acestei luni, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, și ministrul german al economiei, Robert Habeck, au organizat o vizită comună rară la Washington, DC, întâlnindu-se cu reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, secretarul pentru comerț, Gina Raimondo, și secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

Habeck a declarat că, pe lângă faptul că a transmis “punctul de vedere european asupra problemelor” în cadrul întâlnirii, cei doi au discutat despre preocupările că IRA ar putea provoca un “război al ofertelor pentru subvenții”. Le Maire a declarat că au fost cu toții de acord cu privire la necesitatea unei “transparențe totale în ceea ce privește nivelul subvențiilor și al creditelor fiscale” acordate companiilor.

Însă unii analiști au estimat că nivelul total al subvențiilor acordate în cadrul legislației americane ar putea fi mult mai mare decât cel prognozat de Biroul de buget al Congresului.

“Ceea ce este fascinant în legătură cu structura acestor subvenții și credite fiscale este că mărimea lor depinde în întregime de cât de receptivi sunt consumatorii, cât de receptive sunt companiile și care sunt condițiile economice”, spune Chad Bown, de la Institutul Peterson.

“Avem o serie de estimări despre cât de mari ar putea fi subvențiile, în funcție de cât de mult credem că consumatorii și companiile (vor) alege să le acceseze.”

Există, de asemenea, îngrijorări că subvențiile de ambele părți ale Atlanticului ar putea distorsiona industriile și ar putea duce la o supracapacitate.

Bown spune că un exces de energie regenerabilă ar putea fi un lucru bun. “Este greu de imaginat să ai prea multă energie curată”, spune el. “Chiar dacă ar fi fost prea multă pentru piața americană, (și) ar fi trebuit să o arunce acolo în restul lumii”.

Cu mai multă energie curată disponibilă, ar putea reduce cererea de petrol, ceea ce, potrivit lui, ar fi un rezultat pozitiv.

În plus, oficialii americani susțin că inovarea în domeniul energiei curate și investițiile în această țară ar aduce avantaje în Europa și în alte părți, reducând costurile energiei curate și deschizând oportunități pentru alți investitori.

“Provocarea de a face față crizei climatice necesită … o transformare a economiei globale la o dimensiune și la o scară care nu a avut loc niciodată în istoria omenirii”, a declarat săptămâna trecută John Podesta, oficialul Casei Albe însărcinat cu prezentarea pachetului de subvenții verzi al lui Biden. “Așa că există suficient spațiu pentru ca toată lumea să participe la asta”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online