Tensiunile din Taiwan îi ridică pe producătorii de armament în timp ce economia încetinește

92

Istoria arată că cheltuielile mari cu armamentul pot reduce mai degrabă decât să sporească stabilitatea. Cu toate acestea, cele două obiective se aliniază foarte bine pentru delegații de la Congresul național anual al poporului chinez. În cadrul mediului de afaceri chinez, acest lucru va crea câștigători în rândul companiilor de apărare și perdanți în multe alte sectoare.

Premierul chinez Li Keqiang a menționat cuvântul “stabilitate” de 33 de ori în raportul său guvernamental care rezumă politicile cheie ale Chinei. Lăsând la o parte conformitatea politică, acest lucru indică o încetinire a creșterii și o stabilizare a prețurilor și a ocupării forței de muncă. Dintre cuvintele-cheie principale, “reformă” și “deschidere” au avut cele mai puține mențiuni.

Între timp, China va crește cheltuielile militare cu peste 7 % în acest an, cel mai mare salt din ultimii ani, deoarece a avertizat asupra amenințărilor tot mai mari.

Taiwanul este nervos în mod corespunzător. Luni, oficialii taiwanezi le-au spus compatrioților să fie în alertă pentru o “intrare bruscă” a armatei chineze. China revendică Taiwanul autoguvernat ca fiind al său și și-a intensificat activitățile militare în jurul insulei în ultima vreme.

Printre beneficiarii creșterii tensiunilor ar trebui să se numere producătorii de avioane de război Hefei Jianghang Aircraft și AviChina Industry & Technology. China State Shipbuilding Corp este, de asemenea, bine poziționată.

Acțiunile tuturor celor trei companii au crescut cu peste 15% în acest an. AviChina, listată la Hong-Kong, se tranzacționează la 11 ori câștigurile viitoare, cu un discount de o treime față de colegii regionali. Grupurile de apărare mai mici, cum ar fi Anhui Great Wall Military, au câștigat mai mult de 30 la sută.

Companiile chineze de apărare tind să fie mai diversificate decât cele occidentale. Activitățile lor principale pot include avioane de însămânțare a culturilor sau sisteme de refrigerare pe bază de azot. În funcție de modul în care priviți lucrurile, acest lucru fie încurcă propunerea de investiții, fie oferă o acoperire pentru anii în care cheltuielile de apărare scad.

Investitorii nu au prea multe motive de îngrijorare în legătură cu reducerile bugetare, deși unii vor avea rețineri etice în legătură cu acțiunile chinezești din domeniul apărării. Concluzia mai amplă din buzzword Bingo chinezesc este că țara intră într-o perioadă de stagnare relativă.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online