Tesla promovează eficiența costurilor, în timp ce se pregătește pentru un model mai accesibil

65

Directorii Tesla au declarat că o gamă largă de îmbunătățiri ale eficienței și costurilor au pus compania pe drumul cel bun pentru a lansa un vehicul electric mult mai ieftin, permițându-i potențial să acceseze o nouă piață mare, în timp ce se confruntă cu o concurență mai mare din partea producătorilor de automobile rivali.

Progresul făcut spre ceea ce a numit “platforma de generație următoare” pentru un vehicul mai ieftin a dominat discuțiile la prima zi a investitorilor Tesla, care a avut loc miercuri la fabrica sa din Texas.

Acțiunile companiei au scăzut cu 5 procente în tranzacțiile de după piață, după ce directorii s-au oprit în a preciza când va fi lansat un nou model sau cât va costa acesta.

Lars Moravy, șeful departamentului de inginerie a vehiculelor, a declarat: “Ne vom mișca atât de repede în următorii doi ani”. El a adăugat că noul vehicul de “volum mare” va fi produs la mai multe fabrici ale companiei, inclusiv la o nouă unitate din Mexic, care a fost dezvăluită de președintele țării la începutul acestei săptămâni și confirmată miercuri de Tesla.

Directorul executiv Elon Musk a declarat că “accesibilitatea” a fost cea mai mare barieră pentru ca Tesla să ajungă pe o piață mult mai mare. Înainte de reducerile recente de preț pentru vehiculele sale electrice, a spus el, “nu eram siguri de elasticitatea prețului cererii pentru Tesla”.

“Am descoperit că până și schimbările mici de preț au un impact mare asupra cererii – foarte mare”, a adăugat el.

În prima confirmare aparentă a faptului că runda de reduceri de prețuri a ajutat la revigorarea cererii după un început de an slab, Tom Zhu, șeful operațiunilor Tesla din China, a declarat că prețurile mai mici de acolo au avut un impact imediat, compania crescându-și cota de piață în această țară.

“După (reducerile de preț) am generat o cerere uriașă, mai mult decât putem produce cu adevărat”, a declarat Zhu, care a fost, de asemenea, pus la conducerea facilităților de producție ale Tesla din întreaga lume la începutul acestui an.

Musk și-a asumat un rol neobișnuit de discret la evenimentul pentru investitori, lăsând directorii responsabili de multe dintre operațiunile Tesla să prezinte în detaliu modul în care au îmbunătățit eficiența și au redus costurile cu scopul de a face producția următorului model al companiei mai ieftină.

Zhu a declarat că, în fiecare dintre fabricile sale de automobile, compania a urmat un proces de “chestionare, eliminare, simplificare, accelerare, automatizare” – interogând fiecare etapă a procesului de fabricație și eliminând tot ceea ce nu era esențial, înainte de a găsi cum să accelereze procesul și să îl automatizezeze.

O mașină cu preț mai mic este considerată de mulți analiști de pe Wall Street ca fiind esențială pentru obiectivul Tesla de a vinde 20 de milioane de vehicule pe an până la sfârșitul deceniului, față de 1,3 milioane de vehicule vândute în 2022. Zach Kirkhorn, directorul financiar, a declarat că societatea se așteaptă să aibă nevoie de investiții de 150-175 miliarde de dolari pentru a-și atinge obiectivul de producție pentru 2030, deși a adăugat că producătorul auto se așteaptă să îndeplinească acest obiectiv din fluxul său de numerar operațional.

Comentând despre noua fabrică planificată pentru Mexic, Musk a spus:: “Vom continua să extindem producția la toate fabricile noastre existente. Nu este vorba de mutarea producției de oriunde de oriunde, ci de extinderea producției globale totale”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online