TikTok se confruntă cu o potențială interdicție în SUA dacă proprietarii chinezi nu vând participația

27

Administrația Biden a amenințat că va interzice TikTok dacă proprietarii săi chinezi nu își vând participația la compania de social media pentru a răspunde preocupărilor crescânde legate de securitatea națională, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune.

Comitetul pentru Investiții Străine în Statele Unite (Cfius) – un panou inter-agenții care evaluează investițiile străine în SUA – a făcut recent cererea de cesiune ca parte a revizuirii sale în curs de desfășurare a companiei, care este deținută de ByteDance din Beijing, au spus oamenii.

TikTok, aplicația populară de video de scurtă durată, s-a confruntat cu o examinare tot mai atentă din cauza temerilor că datele pe care le colectează despre utilizatorii americani ar putea fi transmise guvernului chinez și partidului comunist. În timp ce a negat aceste afirmații, unii senatori republicani și democrați au cerut ca aplicația să fie interzisă sau ca ByteDance să renunțe la brațul său american. Wall Street Journal a fost primul care a raportat știrea privind această cerere.

Potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, 60% din acțiunile ByteDance sunt deținute de investitori globali, în timp ce 20% sunt deținute de angajați și alte 20% de fondatorii săi, inclusiv Zhang Yiming și Liang Rubo, actualul director executiv al ByteDance.

Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, urmează să depună mărturie săptămâna viitoare în fața comisiei pentru energie și comerț a Camerei Reprezentanților pentru a discuta despre practicile sale de securitate a datelor, precum și despre relația sa cu China.

Timp de doi ani, TikTok a lucrat la un acord de securitate națională cu guvernul american ca răspuns la control. Până în prezent, TikTok a cheltuit peste 1,5 miliarde de dolari pentru “Project Texas”, un plan de restructurare corporativă pentru a proteja datele și conținutul utilizatorilor de influența chineză printr-un parteneriat cu grupul american de software cloud Oracle, pentru a răspunde solicitărilor Cfius.

Cu toate acestea, negocierile cu privire la acest acord s-au blocat în ultimele luni. Săptămâna trecută, democrații și republicanii din Senat au introdus un proiect de lege care ar conferi administrației noi puteri pentru a interzice aplicațiile chinezești care reprezintă amenințări la adresa securității, inclusiv TikTok, pe care Casa Albă l-a aprobat.

 

În urma cererii de vânzare, TikTok își evaluează opțiunile, dar intenționează să continue să lucreze la Project Texas, a declarat o persoană familiarizată cu situația.

“Dacă obiectivul este protejarea securității naționale, cesiunea nu rezolvă problema: o schimbare de proprietate nu ar impune noi restricții asupra fluxurilor de date sau a accesului”, a declarat TikTok într-o declarație.

“Cea mai bună modalitate de a aborda preocupările legate de securitatea națională este protecția transparentă, cu sediul în SUA, a datelor și sistemelor utilizatorilor din SUA, cu o monitorizare, o verificare și un control robust din partea unor terțe părți, pe care le implementăm deja.”

Departamentul Trezoreriei, care conduce Cfius, a refuzat să comenteze.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online