Titlurile AT1 ale Credit Suisse au fost vaporizate

61

Doar timpul va spune dacă UBS va sfârși prin a se rușina sau va sărbători lovitura sa pentru Credit Suisse, dar cei mai mari perdanți ai unui weekend sălbatic sunt, fără îndoială, investitorii în obligațiunile AT1 ale CS.

Obligațiunile de nivel 1 suplimentar sunt o creatură a arhitecturii de reglementare post-criză financiară pentru Europa. Pe lângă faptul că au mult mai multe acțiuni simple, marile bănci au fost obligate să emită obligațiuni “convertibile contingente” care ar putea fi transformate rapid în mai multe acțiuni sau pur și simplu șterse în timpul unei crize și, astfel, să sperăm că vor face mai puțin probabilă o salvare din partea contribuabililor.

Cea mai comună formă a acestor obligațiuni CoCo este cunoscută doar sub denumirea de AT1, deoarece, datorită designului lor, băncile le pot lua în considerare în cadrul capitalului lor global de nivel 1 care absoarbe pierderile. TwentyFour Asset Management are o explicație excelentă.

Credit Suisse a emis o mare parte din ele în ultimul deceniu. Aici este o prezentare pe care Credit Suisse a dat-o investitorilor săptămâna trecută, în timp ce se lupta să se salveze, care spune că avea obligațiuni AT1 în circulație de 14,7 miliarde de franci elvețieni la sfârșitul anului 2022.

 

Obligațiunile AT1 ale Credit Suisse au fost luate în colimator săptămâna trecută, pe măsură ce temerile legate de sănătatea sa financiară au explodat, dar duminica aceasta, de fapt, s-au redresat puternic – de la un minim de 20-40 de cenți pe dolar la 50-70 de cenți, potrivit Bloomberg – pe măsură ce au crescut speranțele că preluarea UBS le va proteja.

La urma urmei, dacă UBS plătea acționarilor Credit Suisse 1 miliard de dolari 2 miliarde de dolari 3 miliarde de dolari, atunci cu siguranță AT1-urile ar fi fost protejate? Nu ar putea să dea capitalurilor proprii cel puțin o plată de consolare și să se joace cu creditorii – chiar dacă sunt cei mai mici creditori posibili? Cu siguranță?

Sunt creditorii privați ai Credit Suisse, de asemenea, expuși la riscurile preluării?

Da. FINMA a primit un temei juridic mai clar pentru ca o parte din capitalul de reglementare al Credit Suisse să poată fi amortizat (creditorii privați trebuie să participe la expuneri în valoare de aproximativ 17 miliarde CHF). Acest lucru garantează că măsurile private sunt luate în plus față de cele de stat.

WHOOPS. În mod clar, autoritățile de reglementare elvețiene au analizat instrumentele și s-au simțit încrezătoare că au suportul legal pentru a vaporiza AT1-urile. Pragul standard este atunci când capitalul comun de rangul 1 scade sub 7 %, dar credem că acestea pot fi declanșate adesea la discreția unui organism național de reglementare – în principiu, atunci când consideră că o bancă este “neviabilă”.

Un comunicat de presă separat al Credit Suisse estimează că valoarea obligațiunilor AT1 care au fost șterse se ridică la 16 miliarde CHF. Nu suntem siguri ce explică discrepanța dintre declarația guvernului elvețian și prezentarea de săptămâna trecută, dar probabil că este legată de diferite părți ale expansiunii CS, cu unele obligațiuni emise de holding și altele de diferite filiale.

Ceea ce este clar este că acesta a fost un nuking rapid al AT1-urilor Credit Suisse. Dincolo de durerea imediată pentru deținători, bănuim că acest lucru va fi privit … în mod nefavorabil de către investitorii de pe piața europeană mai largă de AT1.

Acum, a fi redus la zero în momente de criză este, evident, scopul acestor titluri de valoare și este ușor de înțeles de ce elvețienii au decis să facă acest lucru. Va face ca CS să fie mult mai ușor de înghițit pentru UBS fără indigestie. Din punct de vedere legal, suntem siguri că Finma și Banca Națională a Elveției sunt în regulă.

Dar, uneori, subtilitățile juridice contează mai puțin decât optica – mai ales pe piețele stresate. Iar deținătorilor de obligațiuni le pasă cu adevărat de faptul că se află în spatele capitalului propriu atunci când se distribuie durerea.

Piața AT1 din Europa este de aproximativ 250 de miliarde de euro, iar aceasta este cea mai mare distrugere de când a fost creată. Singurul alt exemplu este vaporizarea obligațiunilor AT1 de 1,35 miliarde de euro de la Banco Popular în 2017 – dar în acel caz, capitalul propriu a fost, de asemenea, redus la zero.

Deci, în timp ce autoritățile elvețiene pot spera că preluarea CS va trage o linie în această chestiune, ele (și alții) ar putea redescoperi cum funcționează contagiunea luni dimineața. După cum a spus pe Twitter unul dintre guru financiari favoriți ai FTAV.

CS confirmă că acționarii vor primi 3bn și deținătorii AT1 0. Acest lucru nu va merge în jos foarte bine, deoarece este o încălcare evidentă a ierarhiei creanțelor

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online