Trafigura: Prețul cuprului va atinge un nivel record în acest an

46

Prețul cuprului va urca la un nivel record în acest an, deoarece o revenire a cererii chineze riscă să epuizeze stocurile deja scăzute, a prognozat cel mai mare trader privat de metale din lume.

Stocurile globale ale metalului utilizat în orice, de la cabluri electrice și mașini electrice la clădiri, au scăzut rapid în ultimele săptămâni la cel mai scăzut nivel sezonier din 2008, lăsând puțin tampon dacă cererea din China continuă să avanseze.

Contractul de referință al cuprului pe trei luni se tranzacționează la 9.000 de dolari pe tonă, după ce a câștigat 30 la sută de la scăderea bruscă din cele trei luni de după invazia Rusiei în Ucraina, când investitorii s-au temut că prețurile în creștere ale energiei vor afecta cererea de metale.

Kostas Bintas, co-șef al departamentului de metale și minerale la Trafigura, casa de tranzacționare cu sediul în Singapore, a declarat că prețurile cuprului vor depăși probabil vârful de 10.845 de dolari pe tonă atins în martie 2022 și ar putea atinge chiar 12.000 de dolari pe tonă.

“Cred că este foarte probabil ca în următoarele 12 luni să vedem un nou maxim”, a declarat Bintas la FT Commodity Global Summit din Lausanne, Elveția. “Care este prețul unui lucru de care întreaga lume are nevoie, dar pe care noi nu-l avem?”

 

Goldman Sachs se așteaptă ca lumea să rămână fără stocuri vizibile de cupru până în al treilea trimestru al acestui an, dacă cererea din China continuă să avanseze la fel de puternic ca în februarie.

Cererea chineză de cupru a crescut cu 13% față de anul trecut, potrivit băncii, luna trecută, după ce activitatea a crescut după noul an lunar, care a avut loc mai devreme în acest an decât anul trecut. Banca estimează că cuprul ar putea atinge 10.500 de dolari pe tonă pe termen scurt, înainte de a ajunge la 15.000 de dolari până în 2025.

“Perspectivele viitoare sunt extraordinar de pozitive”, a declarat Jeffrey Currie, șeful global al departamentului de cercetare pentru mărfuri de la Goldman Sachs.

El a adăugat că “la fel ca petrolul în anii 2000, trebuie să iubești absolut mult cuprul în anii 2020”, referindu-se la deficitul de 5 procente dintre cerere și ofertă care a dus la creșterea țițeiului Brent de la 20 de dolari la aproape 150 de dolari pe baril, față de un deficit de 15 procente așteptat pentru cupru în acest deceniu.

Cuprul a fost metalul industrial cu cea mai bună performanță în acest an, câștigând 6%, în timp ce altele, cum ar fi zincul și nichelul, au scăzut din cauza slăbiciunii mai largi a pieței financiare.

În ciuda acestui fapt, mai mulți strategi și comercianți au declarat că prețurile materiilor prime nu reușesc să reflecte suficient de mult așteptările pieței cu privire la deficitul de ofertă.

Guillaume de Dardel, șeful departamentului de metale de tranziție energetică la Mercuria, un trader cu sediul în Elveția, a declarat că prețurile actuale “nu reflectă pe deplin anticiparea șocurilor de cerere și ofertă în viitor” și că mărfurile “prețuiesc mai mult prezentul decât viitorul”.

Cuprul este crucial pentru decarbonizare, deoarece înlocuirea combustibililor fosili cu energie regenerabilă necesită cantități mari de metal pentru a distribui electricitatea pe distanțe mai mari de la fermele eoliene și solare difuze până la gospodăriile și fabricile care o consumă.

Analiștii din domeniul metalelor au declarat că cererea de cupru a accelerat și a fost împinsă în sus de politicile industriale de energie curată din SUA și Europa care se bazează pe electrificare.

Directorii din minerit spun că este din ce în ce mai dificil să stimuleze o nouă ofertă de cupru cu grade în scădere. Miliardarul minier Robert Friedland a declarat pentru Financial Times că i-a luat 28 de ani pentru a dezvolta vasta mină Kamoa-Kakula din Republica Democrată Congo, care se pregătește să furnizeze 650.000 de tone până la sfârșitul anului viitor.

“Ne îndreptăm spre o epavă de tren”, a spus el. S&P Global estimează că 40mn de tone de cupru vor fi consumate anual până în 2030, față de 25mn de tone în 2021.

Stocurile epuizate pot face ca prețurile materiilor prime să fie volatile, iar o creștere bruscă a prețurilor poate cauza probleme pentru producători, comercianți și consumatori în găsirea de numerar suficient pentru a acoperi cerințele de marjă și pentru a evita să se confrunte cu o criză de lichidități.

Cu toate acestea, unii de pe piață văd motive să se aștepte ca penuria de cupru și creșterea prețurilor să se facă simțite mai târziu în acest deceniu. BHP, cea mai mare companie minieră din lume, a declarat în cadrul conferinței că noua ofertă din Peru, Chile și RDC va menține piața în excedent pentru următorii doi-trei ani.

Marc Bailey, directorul executiv al Sucden Financial, o firmă de brokeraj de mărfuri cu sediul la Londra, a fost de acord, spunând că se așteaptă la o refacere a stocurilor de cupru în acest an, odată cu ridicarea blocajelor din China.

“Este același mod în care ne-am redeschis economia, și anume că am vrut să avem grijă de noi înșine și să ne simțim bine, am vrut să mergem la restaurante, să călătorim, să ne vedem prietenii. Nu am vrut să ne cumpărăm case”, a spus el.

Dar alții au spus că rolul cuprului în decarbonizarea economiei, împreună cu dificultățile în dezvoltarea de noi mine, au însemnat că prețurile metalului roșu vor crește cu siguranță în curând.

“Te poți gândi la cupru aproape ca la o casă într-un cazinou”, a declarat Nick Popovic, șef comun al tranzacționării cuprului și zincului la Glencore, referindu-se la probabilitatea ridicată de creștere a prețurilor. “Casa câștigă întotdeauna, indiferent de permutarea la care ne uităm și de blocajele.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online