UE dezvăluie o schemă de subvenții ecologice pentru a evita concurența din SUA

61

Bruxelles-ul va face mai ușor pentru statele membre UE să egaleze subvențiile oferite de SUA într-un efort de a împiedica companiile europene din sectoare cruciale să mute operațiunile în afara blocului.

Conform planurilor care vor fi anunțate joi, subvențiile vor viza mai multe industrii verzi. Statele membre ar putea pompa milioane de euro în producția de panouri solare, baterii, turbine eoliene, electrolizoare și pompe de căldură, au spus două persoane care cunosc schema.

„Aceștia sunt bani rapizi și murdari pentru a se potrivi cu americanii”, a spus o persoană care cunoaște direct planurile.

Vestea propunerii de subvenție a venit la o zi după ce a apărut că Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din Europa, suspendă planurile pentru o fabrică de baterii pe continent în așteptarea unui răspuns UE la subvențiile SUA.

Comisia Europeană nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

În august anul trecut, președintele american Joe Biden a semnat Legea pentru reducerea inflației, un pachet de subvenții și credite fiscale de 369 de miliarde de dolari pentru tehnologiile de energie curată.

Legislația a stârnit îngrijorare larg răspândită în rândul înalților oficiali ai UE cu privire la exodul companiilor europene peste Atlantic.

Planul Europei de relaxare temporară a regulilor sale privind ajutorul de stat presupune un plafon mai mare de subvenție, de până la 350 de milioane de euro, pentru proiectele din regiunile mai sărace. Ajutoarele vor fi aprobate în câteva săptămâni pentru a se potrivi cu viteza cu care banii sunt înmânați de către SUA, au adăugat cei care cunosc schema.

Proiectele din regiunile mai bogate vor fi eligibile pentru a primi subvenții de până la 150 de milioane de euro.

UE va ajuta statele membre să egaleze subvențiile oferite de SUA sau de orice altă țară terță în anumite condiții. Aprobarea trebuie să fie solicitată de un stat membru dintr-o regiune săracă sau de un grup de trei țări, unde cel puțin două se află într-o zonă mai puțin dezvoltată.

Aceste subvenții, care pot fi în numerar sau scutiri de impozite, vor fi disponibile doar până în 2025 pentru a accelera investițiile.

Planul de subvenție va fi dezvăluit în timp ce Ursula von der Leyen, președintele comisiei, se pregătește să se întâlnească cu Biden la Washington. Liderii sunt așteptați să discute despre cererile Europei ca companiilor sale să li se acorde beneficii în temeiul IRA, care va oferi mari subvenții întreprinderilor care investesc în tehnologii verzi în SUA.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online