UE va extinde sancțiunile Rusiei, în pofida replicării legale

30

Începe o săptămână mare pentru economia Europei, în timp ce liberalii de pe continent se confruntă cu marii săi intervenționști de stat în propunerile mult așteptate de la Bruxelles care vizează stimularea tehnologiei ecologice și egalizarea competitivității SUA, fără a sparge piața unică.

Astfel, o hotărâre judecătorească împotriva sancțiunilor UE împotriva Rusiei nu înseamnă că întregul regim este în pericol, în timp ce corespondentul nostru de mediu al UE prezintă în avans întâlnirea de astăzi, aranjată în grabă, despre viitorul motoarelor cu combustie auto.

 

Mama unui conducător de război rus câștigă un proces împotriva sancțiunilor sale și doi oligarhi listați se mută pentru a-și întrerupe legăturile cu averea lor de la Moscova: măsurile UE anti-Kremlin sunt pe cale să fie desființate de o armată de avocați?

De la prima invazie a Ucrainei de către Rusia în 2014, UE a sancționat puțin sub 1.500 de oficiali ruși, oligarhi și figuri militare, înghețându-le bunurile și interzicându-le din bloc. Măsurile, care s-au extins dramatic de când Rusia și-a început războiul pe scară largă în februarie anul trecut, sunt menite să-i pedepsească pe cei care au susținut, au permis sau au finanțat invazia.

Dacă vă aflați pe această listă, veți avea dificultăți să operați în afara Rusiei. Miniștrii UE urmează să prelungească încă șase luni a restricțiilor astăzi.

Răsturnarea acestor sancțiuni este extrem de rară. Doar trei persoane au fost eliminate definitiv de pe listă; unul dintre aceia a reușit-o doar murind.

Dar săptămâna trecută, mama în vârstă de 83 de ani a lui Yevgeny Prigozhin, șeful grupului de mercenari Wagner care a recrutat zeci de mii de prizonieri ruși și i-a trimis să moară în Ucraina, a câștigat o amânare atunci când un judecător a decis că pur și simplu fiind înrudiți. pentru el nu era suficient pentru a justifica sancțiuni.

Această hotărâre va declanșa probabil cazuri de imitație. O scrisoare deschisă trimisă instituțiilor UE săptămâna trecută de 16 avocați care reprezintă persoane sancționate a susținut că probele împotriva lor includ „declarări greșite, declarații false de fapt și inconsecvențe”.

Doi bărbați care speră că decizia Prigozhina ar putea deschide porțile de eliminare a listei sunt partenerii de afaceri miliardari Mikhail Fridman și Petr Aven. După cum au raportat colegii mei săptămâna trecută, ei urmează să-și vândă participațiile la Alfa-Bank, cel mai mare creditor privat din Rusia, în speranța că vânzarea de 2,3 miliarde de dolari îi va scoate de pe listă.

Dar experții juridici și oficialii UE consideră că regimul de sancțiuni este relativ etanș, permițând autorităților să readucă pe listă persoane sub noi justificări.

În același timp, UE urmărește să crească numărul de ruși pe lista sa de sancțiuni. Listările individuale sunt văzute ca o modalitate ușoară de a menține presiunea asupra Kremlinului pe măsură ce războiul continuă, având în vedere că, după zece pachete de sancțiuni din februarie anul trecut, au mai rămas puține domenii ale economiei Rusiei pe care toate cele 27 de state membre pot fi de acord să le vizeze.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online