Primii trei ani ai guvernatorului Băncii Angliei, au fost catalogaţi ca fiind: Un parcurs accidentat

33

La scurt timp după ce Covid-19 a lovit pentru prima dată Marea Britanie, Andrew Bailey a intrat la Banca Angliei ca nou guvernator al băncii centrale.

La doar trei zile după ce a preluat conducerea în Threadneedle Street pe 16 martie 2020, Bailey a încercat să prevină coronavirusul care a declanșat colapsul economic și prăbușirea pieței financiare prin reducerea ratei dobânzii de referință a BoE la un nivel scăzut de 0,1% și lansarea unui program de cumpărare de obligațiuni în valoare de 200 miliarde de lire sterline.

Trei ani mai târziu, el nu numai că a trebuit să navigheze economia britanică printr-o pandemie globală, dar a trebuit să răspundă și la o criză financiară internă în timpul mandatului de scurtă durată al lui Liz Truss și la un șoc energetic care a alimentat cea mai gravă inflație din ultimele patru decenii.

Comitetul de politică monetară al BoE a crescut luna trecută ratele dobânzilor la un nivel maxim de 15 ani de 4 la sută pentru a limita creșterea prețurilor. Inflația prețurilor de consum, care a atins un vârf de 11,1% în octombrie, se situează acum la 10,1%.

Bailey a declarat pentru Financial Times: “Ultimii trei ani au fost ocupați pentru toată lumea de la bancă, inclusiv pentru mine. Dar pentru asta suntem aici. Activitatea băncii are un mare impact asupra vieții oamenilor”.

Analiștii spun că Bailey s-a dovedit a fi eficient în gestionarea crizelor, în special în ceea ce privește rolul BoE în menținerea stabilității financiare.

Cel mai recent exemplu a venit la sfârșitul săptămânii, când Bailey a lucrat alături de Rishi Sunak și de cancelarul Jeremy Hunt pentru a găsi rapid un cumpărător pentru ramura britanică aflată în dificultate a Silicon Valley Bank. Compania cu sediul în California a fost închisă de către autoritățile de reglementare din SUA după o fugă la bancă.

Dar analiștii adaugă că BoE – la fel ca alte bănci centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană – nu și-a îndeplinit rolul de politică monetară, fiind lent să răspundă la creșterea bruscă a inflației. De asemenea, ei spun că Bailey a fost, de asemenea, un comunicator slab în momentele cheie.

Adesea era aproape singur în biroul său de la parterul din Threadneedle Street în timpul blocajelor Covid, reflectând modul în care majoritatea personalului a lucrat de acasă. În ciuda distanței sale față de angajați, a devenit rapid popular prin dezvoltarea unui modus operandi colegial.

Dar în afara BoE, Bailey a început să se confrunte cu întrebări, inițial pentru că a tipărit 450 de miliarde de lire sterline în cadrul programului de relaxare cantitativă al băncii centrale pentru a inunda economia cu bani în timpul crizei coronavirusului, deoarece criticii au spus că acest lucru ar fi alimentat inflația. Apoi, Bailey a fost criticat pentru că a întârziat să observe presiunile inflaționiste pe măsură ce pandemia s-a atenuat.

Huw Pill, economistul șef al BoE, a recunoscut că există o anumită valabilitate a acestor argumente, scriind luna trecută că a “subestimat … durata și intensitatea presiunilor inflaționiste” din economie și că a învățat lecțiile.

Bailey, în schimb, a apărat decizia BoE de a nu începe să majoreze ratele dobânzilor până în decembrie 2021, spunând că acțiunile sale sunt întotdeauna informate de ceea ce știe la momentul respectiv. “Nu avem avantajul de a face politica cu retrospectivă”, a declarat el luna trecută în fața parlamentarilor.

Unii politicieni nu au timp pentru poziția lui Bailey. Când, în februarie, a încercat să o liniștească pe Harriett Baldwin, președintele conservator al comitetului select al Trezoreriei din Camera Comunelor, că BoE se ocupă de caz și acționează pentru a reduce inflația, aceasta a ripostat: “Nu, este de datoria dumneavoastră să nu lăsați (inflația) să ajungă la un asemenea nivel”.

Anumiți economiști au, de asemenea, o simpatie limitată pentru punctul de vedere al lui Bailey, chiar dacă acceptă că BoE nu ar fi putut anticipa creșterea mare a prețurilor la energie care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut.

Kitty Ussher, economist șef al Institute of Directors, un grup de lobby de afaceri, a declarat că este “șocant” că BoE sub conducerea lui Bailey a crezut că șomajul va crește odată cu sfârșitul programului guvernamental de concediu pentru lucrătorii companiilor la sfârșitul anului 2021, având în vedere că sondajele arătau deja dificultăți de recrutare. “Au fost foarte lenți în a reacționa (la inflație)”, a adăugat ea.

Preocuparea lui Bailey cu privire la modul în care deficitul de forță de muncă alimenta inflația l-a determinat să îndemne lucrătorii să nu ceară creșteri salariale mari în februarie anul trecut, dar a provocat un răspuns furios din partea sindicatelor.

Julian Jessop, un economist independent, a declarat că comentariile lui Bailey privind salariile au fost cea mai gravă gafă a sa. “Oamenii ar trebui să ceară cea mai mare creștere a salariului pe care o pot obține: salariile sunt un preț relativ, ca oricare altul, și ar trebui lăsate pe piață”, a adăugat el.

Sir Charlie Bean, un fost viceguvernator adjunct al BoE, a declarat că Bailey s-a străduit să justifice acțiunile băncii centrale privind inflația, în parte pentru că comunicarea nu a fost unul dintre punctele sale forte.

Comparându-l pe Bailey cu cei doi guvernatori anteriori ai BoE, Bean a adăugat: “Nu este cel mai bun comunicator și nici nu are coerența intelectuală a lui Mervyn King și nici stilul fluid pe care îl avea Mark Carney”.

Bailey a declarat pentru FT: “Oamenii merită răspunsuri directe și sincere – chiar și atunci când mesajul nu va fi cel mai popular. Este important pentru mine ca oamenii să înțeleagă ce facem și de ce”.

După comentariile sale despre lucrători și salarii, Bailey a subliniat necesitatea ca întreprinderile să nu-și mărească prețurile – unul dintre principalele motive pentru care oamenii au cerut creșteri salariale – iar oficialii BoE au lucrat la îmbunătățirea comunicării.

În acest moment, Bailey a fost forțat să intre din nou în modul de gestionare a crizei. Truss, care a acuzat BoE că nu reușește să controleze inflația în timpul campaniei de conducere a Partidului Conservator din vara anului trecut, a provocat turbulențe pe piețele financiare – în special o vânzare mare a obligațiunilor guvernamentale – cu “mini-bugetul” său din septembrie, care a implicat reduceri de taxe nefinanțate în valoare de 45 miliarde de lire sterline.

Fondurile de pensii care urmăreau așa-numitele strategii de investiții axate pe pasivitate, concentrate pe obligațiuni de stat, au fost în pericol de colaps, iar BoE a răspuns prin dezvăluirea unui program de urgență de cumpărare de obligațiuni.

“În ceea ce privește stabilitatea financiară, cred că (Bailey și BoE) au jucat un blinder în criza LDI”, a declarat Bean.

Bailey a fost lăudat pentru că a spus fondurilor de pensii că nu va exista o prelungire a operațiunii de cumpărare de titluri de stat a băncii centrale. “Mai aveți trei zile”, a spus el, îndemnând fondurile să își pună în ordine portofoliile de investiții.

Gestionarea abilă a crizei de către acesta nu a venit fără unele probleme. Potrivit unor persoane din interiorul BoE, el a trebuit să liniștească neliniștea din cadrul Comitetului de politică monetară cu privire la faptul că banca centrală tipărea din nou bani pentru a cumpăra active, la fel cum începuse să vândă obligațiuni guvernamentale cumpărate în timpul relaxării cantitative.

Bailey și BoE se află acum într-o poziție mult mai puternică față de guvernul lui Sunak, care a evitat cu strășnicie să critice banca centrală. Bailey are o relație de lucru strânsă cu Hunt, a declarat persoane din interiorul Trezoreriei.

Dar există provocări în continuare. Cei din interiorul BoE au declarat că sunt îngrijorați că până la sfârșitul anului s-ar putea dezvolta o narațiune conform căreia, dacă inflația scade foarte repede, BoE va fi acuzată că a crescut prea mult ratele dobânzilor. În schimb, dacă inflația se menține la un nivel ridicat, aceștia se tem că banca centrală va fi considerată ca fiind încă în urma curbei.

Bailey va trebui să se confrunte cu influenta comisie pentru afaceri economice din Camera Lorzilor, care a lansat o anchetă privind modul în care funcționează independența BoE.

De asemenea, el trebuie să abordeze obiectivul său de a avea un personal mai divers și de a pune capăt la ceea ce cei din interiorul BoE spun că este un mediu de lucru prea ierarhic și deferent.

Dar Jagjit Chadha, directorul Institutului Național de Cercetare Economică și Socială, un think-tank, a rezumat o mare parte a opiniei externe spunând că BoE a avut o performanță “OK” în primii trei ani de guvernator al lui Bailey.

El a adăugat că răspunsul eficient al BoE la turbulențele de pe piață declanșate de bugetul “mini” al lui Truss l-a plasat pe Bailey și banca centrală într-o “poziție bună pentru a se concentra pe activitatea sa de bază (controlul prețurilor și stabilitatea financiară) în anii următori”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online