Unde te adresezi pentru certificare ISO?

208

Daca o companie decide ca este timpul sa faca demersurile pentru certificare ISO, in mod sigur vizeaza anumite obiective de dezvoltare in activitatea sa. Beneficiile detinerii unui certificat ISO au devenit indeobste cunoscute atat pe plan intern, cat si pe plan international. Incepand cu a doua jumatate a secolului al XX-lea, ISO a devenit echivalent cu managementul calitatii, reprezentand o carte de vizita, o garantie a increderii si a preocuparii companiilor pentru dezvoltare, respect fata de partenerii de afaceri, fata de comunitate si mediul in care activeaza. Procedural, dupa un audit intern de verificare a indeplinirii standardelor necesare obtinerii certificarii, firma trebuie sa se adreseze unui organism abilitat pentru acest proces, aflat in proximitatea sediului de lucru sau a sediului social al companiei. O intreprindere din Capitala va cauta, bineinteles, certificare ISO Bucuresti.

Cum se alege organismul de certificare ISO?

Certificarea ISO nefiind o obligatie legala, impusa firmelor de catre stat, autoritatile din Romania nu se ocupa cu formalitatile certificarii. De aceea, companiile trebuie sa se adreseze unor organisme abilitate in acest sens, companii private de auditori acreditati, care pot elibera certificate ISO. Preocuparea managerilor romani pentru dezvoltarea afacerilor in conformitate cu standardele de calitate recunoscute la nivel international a dus la o cerere crescuta de servicii de certificare ISO si la aparitia multor firme care acopera acest domeniu.

La randul lor, companiile care au ca obiect de activitate acordarea de certificari ISO trec prin procese de acreditare si sunt validate de asociatii profesionale si de audit international in care activeaza organisme prestigioase de acreditare din intreaga lume, cum ar fi EFQM (European Foundation for Quality Management), UAS (United Accreditation Service) din Statele Unite ale Americii si IMAB (International Management Accreditation Board).

De asemenea, experienta si portofoliul de clienti acreditati reprezinta o carte de vizita pentru organismul de acreditare respectiv si garanteaza o procedura eficienta de obtinere a certificarii ISO, consiliere competenta si o colaborare buna la efectuarea verificarilor periodice de conformitate cu standardele de calitate.

Nu in ultimul rand, pentru e economisi timp si a scuti cheltuieli cu deplasarea, se va alege un organism de certificare aflat in proximitatea companiei candidate. Astfel de organizatii abilitate se gasesc atat in Capitala, unde se pot gasi firme specializate pentru certificare ISO Bucuresti, cat si in alte orase din tara.

Cum se stabileste tipul de certificare ISO pentru care se va depune cererea?

Cele mai frecvente si importante tipuri de certificare ISO se regasesc chiar pe site-ul Organizatiei Internationale pentru Standardizare, iar standardele aferente sunt incluse in documente disponibile pe site-ul web al acesteia. Cel mai utilizat este certificatul ISO 9001, un sistem de management al calitatii care cuprinde standarde aplicabile in orice domeniu de activitate. Exista insa si ale tipuri de certificari care pot fi obtinute pentru domenii specifice.

Pentru toate aceste tipuri de standarde, precum si pentru interpretarea normelor de calitate pe care le presupun in cazuri concrete, intreprinderile se pot adresa pentru consultanta organismelor de certificare abilitate, al caror personal specializat este in masura sa formuleze cele mai bune solutii in vederea obtinerii certificarii ISO optime pentru activitatea companiei respective.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online