Uniunea Europeană intenţionează să intensifice relațiile cu Japonia

74

În prezent, Uniunea Europeană, va intensifica relațiile cu Japonia la nivel comercial, în domeniul digital și în materie de securitate și infrastructură, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În plus, aceasta a mai denunțat și amenințările Federației Ruse, dar și susținerea pe care China a oferit-o Moscovei.

Declarațiile președintelui Comisiei Europene vin în contextul în care aceasta a efectuat o vizită în Tokyo, acolo unde s-a întâlnit cu premierul nipon, Fumio Kishida.

În precizările sale, “Am avut un summit foarte consistent. Sunt foarte bucuroasă să mă aflu aici, la Tokyo. Ştiu că, într-o lume din ce în ce mai impredictibilă, Uniunea Europeană poate conta pe unul dintre cei mai vechi şi apropiaţi aliaţi. Şi am oportunitatea de a evidenţia încă o dată că Japonia poate conta pe Uniunea Europeană”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al Comisiei Europene.

Uniunea Europeană și Japonia au multe în comun

Din punct de vedere socio-politic, Președintele Comisiei Europene a mai spus că Uniunea Europeană și Japonia au foarte multe în comun, referindu-se, de fapt, la valorile, democrația și statutul de drept.

Astfel, “Uniunea Europeană şi Japonia au atât de multe lucruri în comun. Valorile noastre, desigur, democraţia şi statul de drept. Modelul nostru economic, precum şi o anumită viziune asupra lumii. Promovăm un sistem global multilateral, bazat pe reguli concepute astfel încât să îi apere pe toţi şi să beneficieze toţi de ele. Şi pentru că această viziune este contestată acum, UE înearcă să consolideze relaţiile cu parteneri care au idei comune, precum Japonia”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană vrea să joace un rol mai activ în regiunea Asia-Pacific

Tot în cadrul vizitei, Ursula von der Leyen a declarat că blocul comunitar dorește să fie mai activ în zona Asia-Pacific, subliniind că această zonă este vitală pentru prosperitatea “noastră”.

Aşadar, “Uniunea Europeană vrea să joace un rol mai activ în zona Asia-Pacific. Vrem să asumăm mai multă responsabilitate într-o regiune atât de vitală pentru prosperitatea noastră. Iar acum ajung la Rusia. În prezent, este cea mai directă ameninţare la adresa ordinii mondiale. Prin războiul barbar împotriva Ucrainei şi pactul îngrijorător cu China, prin ceea ce numesc noile relaţii internaţionale, într-un mod foarte arbitrar”, a precizat preşedintele Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a anunţat lansarea de către UE şi Japonia a unui Parteneriat în domeniul digital şi a pledat pentru intensificarea Acordului de Parteneriat Strategic, în sensul diversificării şi consolidării reţelelor de aprovizionare. De asemenea, “am stabilit să cooperăm mai intens în domeniul infrastructurii”. “În regiunea Indo-Pacifică, la fel ca oriunde, sunt necesare investiţii uriaşe, dar opţiunile sunt limitate”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online