Va fi o binevenită apropiere anglo-franceză

144

Abia au trecut șase luni de când aspirantul prim-premier al Marii Britanii, Liz Truss, a glumit că „juriul nu e” dacă Emmanuel Macron era prieten sau dușman. Dar vineri la Paris, succesorul lui Macron și Truss, Rishi Sunak, va organiza primul summit al liderilor anglo-francezi din ultimii cinci ani. Așteptările pentru succese specifice sunt limitate; titlurile se vor concentra pe problema spinoasă a bărcilor mici care transportă migranți în Marea Britanie. Întâlnirea este încă un semn binevenit al normalizării relațiilor post-Brexit. Ar putea deveni un șablon pentru o resetare mai largă între Londra și alte capitale europene și cu UE.

Relațiile anglo-franceze au fost susținute de dispute care decurg parțial din neîncrederea Parisului față de fostul premier Boris Johnson și din credința Londrei că Macron a vrut să penalizeze Marea Britanie pentru Brexit – în parte pentru ca alții să nu fie tentați să urmeze exemplul. Apropierea a început, de fapt, în timpul efetarului mandat de premier al lui Truss, când a participat la prima întâlnire a Comunității Politice Europene a lui Macron, la nivel continental. Progresul s-a accelerat sub Sunak, datorită chimiei dintre cei doi foști bancheri în costum de marine și alegerii premierului Marii Britanii de a concilia față de confruntare pentru a rezolva disputa cu UE cu privire la comerțul post-Brexit cu Irlanda de Nord.

Sunak va căuta ajutor de la Macron pentru a face față ambarcațiunilor mici periculoase care au transportat anul trecut un record de 46.000 de migranți pe țărmurile Marii Britanii. Downing Street a dezvăluit săptămâna aceasta o legislație care interzice oricărei persoane judecate că a intrat ilegal în Regatul Unit să solicite azil. Pregătirea premierului de a contesta legislația internațională a drepturilor omului a pătat o parte din bunăvoința europeană creată de acordul său-cadru de la Windsor privind comerțul cu Irlanda de Nord. Este probabil ca Londra și Paris să convină să aprofundeze cooperarea – dar Macron insistă că „acordul de întoarcere” pe care Regatul Unit îl caută de la Franța cu privire la migranți ar trebui negociat cu UE în ansamblu.

Cu toate acestea, oricât de prioritate politică internă este problema bărcilor mici pentru conservatori, nu ar trebui să li se permită definirea relației franco-britanice sau blocarea progresului în alte domenii.

Una dintre acestea este apărarea și securitatea, unde trebuie injectată energie proaspătă în tratatele de la Lancaster House din 2010. Conflictul din Ucraina a forțat ambele țări să regândească o abordare de securitate care s-a concentrat pe construirea unei capacități de luptă expediționară, deoarece nu au forțe și echipamente pentru a asigura securitatea pe continentul european. S-ar putea face progrese în ceea ce privește achizițiile comune și asigurarea faptului că proiectele concurente de luptă de următoarea generație sunt interoperabile. Macron și-ar putea promova viziunea despre o identitate europeană de securitate mai distinctă, făcând eforturi pentru modalități mai creative de a lega Regatul Unit de inițiativele de apărare ale UE – de exemplu, permițând programelor de armament ale UE să încheie contracte cu producătorii britanici.

Energia este un alt domeniu de interes reciproc, având în vedere interconexiunile dintre cele două țări și ambițiile lor de a reforma politicile energetice pentru a crește securitatea și a combate schimbările climatice. Expertiza nucleară a Franței și priceperea complementară a Marii Britanii în domeniul surselor regenerabile oferă o mulțime de spațiu pentru dialog și coordonare.

Ar fi în interesul Europei și al Regatului Unit ca summitul de la Paris să fie urmat de întâlniri bilaterale similare la Berlin și în alte părți. Sunak ar trebui, de asemenea, să folosească impulsul creat de acordul său de la Windsor pentru a consolida legăturile cu UE, de exemplu, depășind orice neclaritate și luând Regatul Unit în programul științific Horizon. Sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina a oferit deja o ilustrare, dar este timpul să facem bine sloganul care a apărut după referendumul din 2016 pe Brexit, conform căruia Marea Britanie a votat pentru „părăsirea UE, dar nu Europa”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online