Vânzarea băncilor se extinde în Japonia, în timp ce prăbușirea SVB zguduie piețele globale

42

Acțiunile celor mai mari bănci din Japonia au scăzut brusc marți, în timp ce piețele globale au reacționat la o vânzare a sectorului bancar din SUA, declanșată de prăbușirea creditorului Silicon Valley Bank, axat pe tehnologie.

Comercianții din Tokyo au declarat că se așteaptă la o a doua zi de sprijin masiv pe piața de capitaluri proprii din partea Băncii Japoniei pentru a se feri de o rotire mai profundă, după ce Topix din Japonia s-a prăbușit cu mai mult de 3,1% în tranzacțiile de dimineață, condus de cei mai mari creditori ai țării.

Acțiunile MUFG, Mizuho și SMFG au scăzut între 7,5 la sută și 8,1 la sută în tranzacțiile timpurii, deoarece comercianții au pariat că prăbușirea SVB ar putea deraia creșterile puternice ale ratei dobânzii de la Rezerva Federală a SUA, ceea ce ar afecta speranțele investitorilor de a obține profituri bancare mai mari.

“Probabilitatea de creștere a ratei Fed pare mai mică, randamentele JGB sunt în scădere, iar yenul este mai puternic. Este o schimbare uriașă a mediului de piață și acesta este motivul pentru care acțiunile bancare sunt în scădere”, a declarat strategul șef al acțiunilor Mizuho Securities, Masatoshi Kikuchi.

BoJ a dezvăluit luni seara că a intervenit pe piața de acțiuni din Tokyo pentru prima dată de la începutul lunii decembrie 2022, cumpărând fonduri tranzacționate la bursă în valoare de 5,2 miliarde de dolari.

Indicele Topix Banks a scăzut cu până la 7,6% marți, punându-l pe calea celei mai proaste zile în mai mult de trei ani.

“Odată ce ați văzut că Topix a scăzut sub 2% marți, ați putut spune destul de mult că BoJ va cumpăra din nou. Cred că ne putem aștepta ca acest lucru să devină modelul până când acest lucru este rezolvat “, a declarat un broker de acțiuni din Tokyo.

SoftBank, una dintre companiile asiatice despre care analiștii au crezut că este cea mai expusă la orice repercusiune generală a industriei tehnologice declanșată de prăbușirea SVB, a scăzut cu 3,4 la sută în comerțul timpuriu. Acțiunile Mizuho, cel mai mare creditor al SoftBank, au pierdut mai mult de 7,5% din valoarea lor în sesiunea de dimineață.

Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 1,9 la sută. Indicele Hang Seng din Hong Kong a pierdut 0,9 la sută, în timp ce indicele CSI 300 din China a scăzut cu 0,5 la sută.

Prețurile trezoreriei americane s-au relaxat marți, randamentul notei de 10 ani câștigând 3 puncte de bază la 3,543 la sută și randamentul notei de doi ani adăugând 2 puncte de bază la 4,054 la sută. Randamentele se mișcă invers față de preț.

Acest lucru a urmat unei scăderi de 0,62 puncte procentuale a randamentului notei cu scadența la doi ani luni, cea mai mare scădere într-o singură zi din 1987.

Ultimele mișcări au venit în ciuda eforturilor din SUA și Marea Britanie de a izola piețele și deponenții de consecințele imploziei SVB.

Rezerva Federală a anunțat o facilitate de împrumut de urgență despre care a spus că va garanta că toți deponenții își vor putea recupera fondurile duminică, în timp ce guvernul britanic a ajutat la intermedierea unui acord pentru ca HSBC să cumpere brațul local al băncii.

 

Președintele american Joe Biden a încercat să-i asigure pe americani că fondurile lor sunt în siguranță, spunând că țara va face “tot ce este necesar” pentru a evita o criză.

În ciuda intervențiilor de reglementare, acțiunile băncilor americane s-au prăbușit luni. Indicele KBW Nasdaq Bank a scăzut cu 11,7% în SUA, băncile regionale fiind cele care s-au prăbușit cel mai puternic din cauza îngrijorărilor că creditorii mai mici ar putea avea bilanțuri mai precare.

First Republic Bank a scăzut cu 61,8 la sută, Western Alliance Bancorp a pierdut 47,1 la sută, iar KeyCorp a scăzut cu 27,3 la sută.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online