Zeci de mii de locuri de muncă sunt în pericol după preluarea Credit Suisse de către UBS

38

În contextul socio-bancar, se așteaptă ca salvarea Credit Suisse de către UBS să ducă la zeci de mii de reduceri de locuri de muncă, sectorul financiar elvețian pregătindu-se deja pentru o lovitură puternică în urma acestei preluări controversate.

Se preconizează că activitățile interne ale Credit Suisse și banca sa de investiții, care angajează împreună peste 30.000 de angajați, vor suporta cea mai mare parte a reducerilor, potrivit unor persoane familiare cu planurile UBS.

Aceste persoane au adăugat că este prea devreme pentru a cuantifica câte roluri vor dispărea, dar ar putea fi vorba de până la o treime din cele 120.000 de locuri de muncă din grupul combinat, pe măsură ce UBS reduce o mare parte din banca de investiții și elimină rolurile care se suprapun în Elveția.

Preluarea a fost orchestrată de autoritățile elvețiene în weekend, după ce au devenit alarmate de rata retragerilor de clienți pe care Credit Suisse o suferea săptămâna trecută.

Tranzacția de 3 miliarde de franci elvețieni (3,25 miliarde de dolari) a fost criticată pentru pierderile suferite de deținătorii de obligațiuni și pentru lipsa unui vot al acționarilor asupra uniunii.

Credit Suisse, care la sfârșitul anului 2022 avea puțin peste 50.000 de angajați, se afla deja în mijlocul unei ample campanii de reducere a locurilor de muncă, cu 4.000 de posturi reduse până acum în acest an.

 

Dar se așteaptă ca preluarea să aibă ca rezultat pierderea locurilor de muncă pentru mulți dintre cei 17.000 de bancheri de investiții de la Credit Suisse, pe măsură ce UBS își desființează cea mai mare parte a unității.

UBS, care are 74.000 de angajați la nivel global, va căuta, de asemenea, să elimine rolurile care se suprapun în Elveția în cadrul Credit Suisse, să închidă sucursale și să reducă personalul în poziții administrative, potrivit persoanelor care au cunoștință de aceste planuri.

Într-o convorbire telefonică cu analiștii duminică seara, după anunțarea tranzacției, directorul general al UBS, Ralph Hamers, a declarat că vor încerca să elimine costuri de 8 miliarde de dolari pe an până în 2027, 6 miliarde de dolari provenind dintr-o reducere a personalului și 2 miliarde de dolari din cheltuielile IT.

Credit Suisse a cheltuit anul trecut 8,8 miliarde de franci elvețieni pe cheltuieli de personal.

Într-o notă a personalului de luni, directorul executiv al Credit Suisse, Ulrich Körner, și președintele Axel Lehmann au declarat că nu au fost luate încă decizii privind locurile de muncă.

“Vom (lucra) cu sârguință și în ritm susținut în perioada următoare pentru a identifica ce roluri ar putea fi afectate”, au spus ei. “Acolo unde este necesar, vom comunica cu persoanele afectate, în conformitate cu orientările și politicile specifice fiecărei țări”.

Preluarea ar urma să se finalizeze în a doua jumătate a anului.

Fundația Ethos, care reprezintă investitorii instituționali elvețieni care dețin în mod colectiv între 3 și 5% din ambele bănci, a declarat că face presiuni asupra autorităților elvețiene și a UBS pentru a desprinde activitatea națională a Credit Suisse, care are puțin sub 17.000 de angajați.

“Acest lucru ar păstra locurile de muncă și ar menține o concurență sănătoasă, ceea ce ar asigura buna funcționare a economiei noastre”, a declarat Ethos.

Separat, Asociația elvețiană a angajaților bancari a cerut echipei de conducere a Credit Suisse să înființeze un grup de lucru pentru a gestiona riscul reducerilor masive de locuri de muncă.

“Există o miză enormă pentru cei aproximativ 17.000 de angajați ai Credit Suisse din Elveția – și, prin urmare, și pentru economia noastră națională”, a declarat aceasta.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online