Ziua liberă de 24 ianuarie vine cu o minivacanță pentru unii români

113

În România, ziua liberă de 24 ianuarie a fost stabilită prin Codul Muncii. La această dată se sărbătorește Unirea Principatelor Române, iar salariații de la privat din România beneficiază de o zi liberă.

Mai norocoși sunt angajații de la stat care vor beneficia de o zi liberă suplimentară în acea perioadă, astfel încât să se facă o punte între weekend și Ziua Unirii Principatelor, care e marți.

Ziua liberă de 24 ianuarie pentru privat și stat

Așadar, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române care e pe 24 ianuarie, după cum scrie în Codul Muncii, salariații din țara noastră, indiferent dacă activează la stat sau în mediul privat, beneficiază de timp liber.

În zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, salariații trebuie să primească timp liber, dar există și categorii de angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile.

Concret, este vorba despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

Pentru aceștia, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

În cazul în care angajatorii nu acordă salariaților de timp liber în zilele nelucrătoare sau nerecompensarea lor pentru munca în respectivele zile, pot primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Astfel, potrivit HG 1.555/2022, bugetarii au parte, în 2023, de trei zile libere în plus față de cele 15 zile de sărbători legale, una dintre ele fiind acordată în preajma Zilei Unirii Principatelor.

Mai exact, aceștia vor primi liber și în 23 ianuarie (luni), astfel că se vor bucura, de la sfârșitul acestei săptămâni, de o minivacanță de patru zile.

În contextul muncii, Cu toate astea, ziua de 23 ianuarie va trebui recuperată până pe 28 februarie, prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru.

Sursa: Playtech.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online