Care sunt soluţiile propuse de tinerii fermieri din cadrul think tank-ului Agrinnovator

305

Tinerii din cadrul think tank-ului Agrinnovator, absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură organizat de Clubul Fermierilor Români, s-au întâlnit cu Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, pentru a discuta despre nevoile de digitalizare ale agriculturii.

Prin programul „Specialist în Informatica Agricolă (SIA)”, tinerii propun un nou concept de meserie, care să răspundă necesității de gestionare a soluțiilor digitale la nivel de fermă.

Astfel, specialiștii în Informatica Agricolă ar avea nevoie de studii medii, alături de o pregătire suplimentară de 6 luni, în care să fie inițiați să utilizeze o gama largă de aplicații informatice și echipamente agricole de actualitate.

În opinia sa, „Propunerea noastră de politică publică urmărește să răspundă unei nevoi devenite tot mai proeminente la nivelul fermelor românești, și anume, deficitul de forță de muncă calificată capabilă să configureze și să utilizeze echipamentele digitale, care sunt tot mai prezente în ferme“, a declarat Răzvan Prelipcean, coordonatorul grupului Transformarea digitală a agriculturii din Agrinnovator, a subliniat importanța progresului pentru a aduce schimbarea în domeniul agriculturii.

În plus, acesta a explicat că a înaintat Ministrului Agriculturii un concept de inițiative de formare profesională prin abordarea integrată și unitară a tuturor etapelor: selecția fermelor, recrutarea și pregătirea aplicată a tinerilor, alături de monitorizarea performanțelor obținute.

Pe de altă parte, Alin Luculeasa, membru in cadrul grupului Agrinnovator, a povestit despre implementarea soluțiilor digitale în activitatea de zi cu zi, precum urmărirea flotei prin GPS sau cartografierea cu ajutorul dronelor, dând drept exemplu ferma în care activează.

Concret, Petruța Deac, absolvent de studii IT, a dezvoltat o aplicație de suport decizional pentru ferma de bovine a familiei, care să răspundă nevoilor particulare ale acesteia, în vreme ce un alt participant, George Chiriță, a explicat conceptul de performanță triplă și importanța atragerii capitalul uman specializat în ferme.

În contextul agricol, „Agricultura este influențată de foarte mulți factori, iar utilizarea instrumentelor digitale vă oferă, de cele mai multe ori, soluția, prin prelucrarea informațiilor obținute din câmp. Plec de aici cu o sarcină suplimentară, înțelegând atât demersul vostru, cât și misiunea mea”, le-a declarat domnul Petre Daea tinerilor fermieri.

Sursa: Wall-street.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online