Firmele din Austria obțin profituri de miliarde de euro din industria lemnului tăiat ilegal din pădurile României

97

În ultimii ani, firmele din Austria au obținut profituri de miliarde de euro din industria lemnului tăiat ilegal din pădurile României. În contextul plângerilor făcute de activiștii de mediu, această amploare a defrișărilor ilegale, din ultimele trei decenii, este estimată la 270 de milioane de metri cubi.

Mai precis, activiștii de mediu susțin că în România dispar în fiecare oră aproximativ 6 hectare de pădure. Este vorba despre o suprafață împădurită cât 12 terenuri de fotbal este tăiată în fiecare oră.

în opinia sa, „România are experiență în a schimba miniștri. Cred că este una dintre primele țări din Europa la viteza cu care schimbă miniștri. Mai ales când au o problemă mare și se întâlnesc cu dumneavoastră. La ultima, la scandal, cel cu Ocolul Silvic… Deci, el a tăiat, nu știu, poate 100 de hectare de pădure, în întregime și a livrat la fabrica din Sebeș, în 2004-2005. Și ne-am întrebat: Ce se întâmplă aici? E ilegal?”, a spus Gerald Schweighofer, deținătorul companiei Holzindustrie Schweighofer, conform realitatea.net

Fostul lider al Partidului Verde din Austria a spus că este vorba despre bani și corupție

În afirmaţiile sale, fostul lider al Partidului Verde din Austria, Peter Pilz, a spus că aici este vorba despre bani și corupție.

Astfelş, „Este vorba despre bani, este vorba despre corupție. Dacă aș fi o companie internațională și ar trebui să aleg între a cumpăra pământ sau pădure în Austria sau în România, cu siguranță aș cumpăra o pădure în România. Din cauza prețului și a guvernului. Da, sigur, voi aveți pădure ieftină și un guvern la fel de ieftin. În Austria, nimeni nu ar accepta ca dezastrul din pădurile voastre să se producă și în pădurile noastre. Nimeni nu ar accepta asta”, a spus Peter Pilz.

Companiile austriece din România vor avea de plătit sume uriașe către statul român

În altă ordine de idei, amintim că Guvernul de la București a aprobat Ordonanţa de urgenţă care prevede impozitarea cu 60% a extra-profiturilor companiilor care activează în sectoare precum țițeiul, gaze naturale, cărbune și rafinării, ceea ce înseamnă că acele companii austriece din România vor avea de plătit sume uriașe către statul român.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanțelor, Mihai Diaconu, a precizat că România a pus în aplicare un regulament european, asta după ce, în cadrul ședinței s-a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile.

În precizările sale,„Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului de Finanţe, Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului numărul 1854/2022 al Consiliului, din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru aprobarea problemei preţurilor ridicate la energie. Principalul motiv este, pe de o parte, de a proteja categoriile vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi, pe de altă parte, obiectivul principal al Guvernului României şi inclusiv cel stipulat în Regulamentul european este de a asigura finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice, cu precădere în cele din surse regenerabile”, a explicat secretarul de stat.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online