În Groenlanda s-a descoperit o adâncitură misterioasă uriașă ce ar fi putut înghiți un oraş

Foto: ciao.ro
76

În prezent, o echipă de oameni de știință condusă de experții de la Muzeul Natural de istorie din Suedia și Universitatea Copehnaga, Danemarca, a reușit să facă o descoperire cu totul neobișnuită, ascunsă în adâncurile Groenlandei.

Astfel, cercetătorii au găsit un crater misterios de mari proporții, cu o lățime de 31 de kilometri, sub ghețarul Hiawatha.

De altfel, cercetătorii au fost extrem de încântați de observarea acestui crater imens din nord-vestul Groenlandei, care a fost format în urma impactului unui meteorit în urmă cu aproximativ 58 de milioane de ani, potrivit Science.

Concret, acestia au anunțat că au folosit două metode diferite de datare a nisipului și rocii rămase după ciocnirea cu obiectul cosmic. Ei au descoperit că meteoritul a avut circa 1,5-2 kilometri lățime când a lovit Groenlanda, la aproximativ 8 milioane de ani după ce un asteroid mai mare a lovit Pământul, în peninsula Yucatan din Mexic, ducând la dispariția dinozaurilor.

Craterul se află sub ghețarul Hiawatha, acoperit de o calotă de gheață care are o adâncime de 1 kilometru. Iar acest fenomen a rămas nedetectat cu ajutorul undelor radar care au pătruns prin gheață.

Acesta este unul dintre cele mai mari 25 de cratere de impact cunoscute de pe Pământ. De-a lungul istoriei sale, Pământul a fost lovit de roci spațiale de nenumărate ori, deși schimbările treptate ale suprafeței planetei noastre au șters sau au ascuns multe dintre acestea.

Astfel,  Groenlanda din acea vreme – în timpul Paleocenului – nu era locul înghețat de astăzi, ci o zonă acoperită de păduri tropicale populate de o varietate de copaci și locuită de unele dintre mamiferele care au devenit animale dominante pe Pământ după dinozauri, care au dispărut.

Meteoritul care a dus la formarea craterului de 31 de kilometri din Groenlanda a eliberat de milioane de ori mai multă energie decât o bombă nucleară, lăsând o adâncitură suficient de mare pentru a înghiți orașul Washington.

 

În opinia sa, ”Suflul impactului ar fi doborât majoritatea copacilor pe o rază de zeci până la sute de kilometri, iar explozia termică ar fi aprins copacii la sute de kilometri de locul impactului, declanșând incendii enorme”, a spus Gavin Kenny, de la Muzeul Natural de istorie din Stockholm, Suedia și autorul principal al studiului.

 

Sursa: Ziare.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online