Nikolai Solski: Ne vom confrunta cu o criză alimentară la nivel global în luna iulie 2022

48

Ministrului Politicii Agrare și Alimentației, Nikolai Solski, susține ferm că ne vom confrunta cu o criză alimentară la nivel global în luna iulie 2022, ca urmare a războiului dintre Ucraina și Rusia.

În îngrijorările sale, „Nu am mai scos alte 5 milioane de tone de grâu pe care ne-am propus să le scoatem. Cu siguranță ne-am propus să scoatem cel puțin 10-15 milioane de tone de grâu din această cultură. Nu vom putea semăna în volumul dorit anul viitor.

Toate piețele vor simți asta. Cred că lumea va începe să simtă acest lucru acut undeva la jumătatea lunii iulie”, a explicat Nikolai Solski.

În plan mondial, momentan, diverse state din Africa de Nord și Asia de Sud-Est, plus câteva țări arabe consumă proviziile alimentare cumpărate anterior.

Concret, „Exact peste două luni vor veni în țările din bazinul Mării Negre, în primul rând la noi, și vor vedea că nu există cereale și nu prea va fi alternativă în lume. Pentru că e ca la petrol. – este imposibil să crești dramatic volumul, într-o lună”, a adăugat ministrul Complexului Agro-Industrial.

Spre final, acesta a subliniat că în luna iulie majoritatea statelor, oricât de departe ar fi de Ucraina, vor vedea că războiul actual le afectează direct și pe ele.

Amintim faptul că, la începutul lunii mai, Volodimir Zelenski a spus că blocarea exportului ucrainene de produse agricole a dus la scumpirea prețurilor produselor alimentare în întreaga lume, subliniind că există șanse mari ca anumite state să se confrunte cu foametea.

Războiul din Ucraina a cauzat foamete în 81 de state diferite

În opinia preşedintelui ucrainean, „Ucraina oferă literalmente pâine pentru aproape 400 de milioane de oameni de pe planetă. Și acum ONU recunoaște că creșterea prețurilor la alimente în acest an va duce la foamete pentru cel puțin 47 de milioane de oameni din 81 de țări ale lumii”, a declarat președintele ucrainean.

De asemenea, premierul ucrainean Denis Shmihal a declarat că țara sa pierde zilnic 170 de milioane de dolari americani din cauza porturilor blocate de trupele ruse, iar capacitățile de export au scăzut cu mai mult de jumătate de la începutul confictului militar cu Rusia.

Procentual, de pe 24 februarie și până acum, prețurile mondiale la grâu și porumb au crescut cu peste 20%, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la alte produse alimentare de bază în majoritatea statelor, inclusiv în țările dezvoltate economic.

Ar putea urma o criză energetică

Totodată, Volodimir Zelenski susține ferm că va urma rapid o criză energetică în cazul în care Ucraina nu va primi ajutor militar pentru a-și debloca porturile.

Astfel, „Rusia a blocat aproape toate porturile și toate oportunitățile maritime de a exporta alimente – cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui și altele. O mulțime de lucruri. Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia.

Acum va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.

Acesta susține ferm că o modalitate eficientă de deblocare a porturilor ucrainene ar fi o soluție militară, ce ar implica procurarea de noi arme.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online