Petre Daea: Este de neconceput să oprim creșterea porcilor în gospodării

213

În ciuda criticilor privind condițiile necontrolate în care se cresc porci în unele gospodării în România și a pestei porcine, ministrul Agriculturii consideră că este de neconceput să fie interzisă această practică. Petre Daea spune că problema trebuie rezolvată „prin acte normative ferme”.

Astfel, ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că „este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei”. Ministrul este de părere că, pe lângă numărul mare de mistreţi din România, un alt motiv pentru care virusul pestei porcine se extinde îl constituie nerespectarea legii.

De neconceput să oprim creșterea porcilor în gospodării

În acest sens, Petrea Daea a fost întrebat despre criticile privind faptul că în gospodăriile oamenilor se cresc porci mulţi, în condiţii necontrolate, ceea ce duce la răspândire a pestei porcine.

În afirmaţiile sale, „Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei. O spune un om cu experienţă, cu analiză în domeniu şi, dacă vreţi, cu foarte multe interpretări tehnice din acest punct de vedere, iar lucrul acesta trebuie să fie foarte clar înţeles pentru totdeauna, dat fiind faptul că România nu se identifică decât cu ea însăşi. (…)

Noi avem o singură problemă pe care trebuie să o rezolvăm şi o rezolvăm prin acte normative ferme, şi anume acea trasabilitate a produsului, sau mai bine zis acea mişcare a animalelor.

Pentru că această proliferare a bolii este determinată, între altele, de factorul acesta generat de lipsa de respect faţă de lege, pentru că ştiţi foarte bine – şi eu m-am confruntat cu această treabă, o ştiu în intimitatea ei – în momentul în care omul nu înţelege că un animal care iese din curte trebuie să ştie unde-l duce şi în ce scop, lucrurile acestea pot produce în continuare greutăţi autorităţilor statului, inclusiv instituţiei sanitar-veterinare care nu poate să creeze un baraj de bio-securitate pentru fiecare gospodărie în parte”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, miercuri seară, la Prima News.

În plus, ministrul Agriculturii a spus că statul a luat măsuri, însă a subliniat că virusul pestei porcine „a călărit Europa şi nu numai Europa”, iar pentru el nu există „un răspuns medical nici prin vaccinuri, nici prin tratamente”. Conform ministrului, un alt motiv pentru care virusul pestei porcine s-a extins îl reprezintă numărul mare de mistreţi.

Noi condiții propuse de ANSVSA

În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat recent în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane în România.

În document este prevăzut cine poate crește porcine în România, în contextul evoluției pestei porcine africane.

Printre prevederile propuse de ANSVSA se află și obligaţia respectării unor cerinţe minime „în cadrul exploatațiilor nonprofesionale și comerciale”. Printre altele, aici este prevăzut că fermierii români nu vor mai avea voie să dețină mai mult de 15 porci în gospodărie.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online