Practicarea agriculturii a început mult mai devreme decât se credea iniţial

39

Concluziile unui nou studiu indică faptul că primele comunități umane nu au început să practice agricultura în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, așa cum credeau majoritatea oamenilor de știință, ci cu mult mai devreme, în urmă cu 23.000 de ani, conform unui material publicat de Huffington Post.

“Conform rezultatelor studiului nostru, primele indicii ale cultivării pământului datează de acum 23.000 de ani, din Israel, de la malul Mării Galileii“, a precizat dr. Ehud Weiss, profesor de paleoetnobotanică la Universitatea Bar-Ilan din Israel și coordonatorul acestui studiu.

“Este una dintre cele mai uluitoare descoperiri la care poate visa un om de știință pentru că nimeni nu și-a imaginat vreodată că oamenii ar fi putut să practice cultivarea pământului de atât de timpuriu în istorie”, a adăugat el.

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au analizat rămășițele unei tabere de vânători-culegători veche de 23.000 de ani, ce a fost descoperită în 1989 în situl arheologic Ohalo II, din apropierea Mării Galileii. Ei au examinat aproximativ 150.000 de specimene fosilizate de plante din sit și au descoperit grâu și orz, dar și numeroase feluri de plante din flora spontană care cresc de obicei în lanurile cultivate cu aceste cereale.

“Fosilele de plante descoperite în sit au fost extraordinar de bine conservate pentru că mai întâi au fost arse și apoi acoperite de sedimente și apă, fiind izolate într-un mediu sărac în oxigen. Astfel am reușit să adunăm numeroase informații despre sit și locuitorii săi din preistorie”, conform lui Weiss.

În acest sit au fost descoperite și unelte din silex care au fost folosite pentru recoltarea cerealelor.

“Chiar dacă practicarea agriculturii la scară largă nu a devenit realitate decât mult mai târziu, studiul nostru demonstrează că la nivel restrâns se cultivau cereale cu mult mai devreme decât se credea inițial (…) Acești oameni din vechime erau mult mai inteligenți și mai iscusiți decât am crezut noi” a declarat dr. Marcelo Sternberg de la Universitatea din Tel Aviv, co-autor al acestui studiu.

Concluziile acestui studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al publicației Plos One. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online