România a câştigat procesul privind corecția financiară pentru plăți din PNDR

157

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au salutat decizia Tribunalului Uniunii Europene, care a dat câștig de cauză României în procesul privind corecția financiară pentru plăți din PNDR. Decizia Tribunalului UE nu este însă una definitivă și poate fi atacată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Astfel, Tribunalul Uniunii Europena a dat câştig de cauză României într-o acţiune iniţiată de ţara noastră privind anularea unei decizii a Comisiei prin care se aplicaseră statului român corecţii financiare de peste 18,7 milioane de euro, informează miercuri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale printr-un comunicat.

Hotărârea Tribunalului Uniunii Europene nu este una definitivă

În comunicatul oficialilor, „Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale salută hotărârea Tribunalului Uniunii Europene care a dat câştig de cauză României, la data de 18 ianuarie 2023, în cauza T-33/21. Procesul în acest dosar a fost iniţiat de România care a vizat anularea unei decizii a Comisiei Europene prin care au fost aplicate statului român corecţii financiare în cuantum de 18.717.475,08 euro, pentru plăţi efectuate în favoarea bunăstării porcinelor în anii financiari 2017-2019 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013”, se menţionează în comunicat.

În plus, în urma demersului în faţa instanţei UE, aceasta a dat câştig de cauză României şi a anulat decizia atacată în ceea ce priveşte întreaga sumă de 18,717 milioane euro, precizează MADR.

Astfel, „Hotărârea obţinută este rezultatul foarte bunei colaborări dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Reprezentarea juridică a statului român în cauza T-33/21 a fost asigurată de Ministerul Afacerilor Externe prin Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Echipa de jurişti implicată a fost alcătuită din Emilia Gane, agent guvernamental, Loredana Baţagoi, şef al Serviciului Contencios UE, şi Oana-Cătălina Ichim, diplomat, experţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale asigurând sprijinul tehnic în vederea pregătirii argumentaţiei juridice a României”, subliniază sursa citată.

Însă, se menționează că hotărârea Tribunalului UE nu este una definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a rambursat peste 1 miliard de euro României

Din punct de vedere financiar, României i-au fost rambursați de către Comisia Europeană peste un miliard de euro din sumele cheltuite pentru plăţile în avans acordate fermierilor în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022, după cum a anunțat MADR recent.

Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încasat în data de 5 ianuarie 2023, în contul deschis în Banca Naţională a României, suma de 1.033.896.609,11 euro.

Aşadar, MADR a informat că suma reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană a cheltuielilor efectuate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022 pentru acordarea plăţilor în avans fermierilor aferente Campaniei 2022 din plăţile directe finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online