Utilaj pentru monitorizarea calităţii apelor subterane, deţinut de ANAR

40

In bazinul hidrografic Crişuri, Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR) dispune de un utilaj de foraj de ultimă generaţie ce va contribui la creşterea calităţii procesului de monitorizare a calităţii apelor subterane, instalaţia fiind achiziţionată pentru suma de aproximativ 2,25 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă al ANAR, transmis joi AGERPRES.

Noua instalaţie autoportantă poate săpa la o adâncime de până la 200 de metri şi oferă posibilitatea de a fi instalate coloane de separare a straturilor acvifere atinse în acelaşi punct de foraj. “Astfel, apa provenind din fiecare strat se poate monitoriza separat, atât cantitativ, cât şi calitativ. Această facilitate este deosebit de utilă, mai ales în cazul identificării unor poluări în apa subterană. Faptul că se ştie care este stratul de apă poluat uşurează identificarea sursei de poluare. De asemenea, se poate vedea dacă poluarea afectează doar unul sau mai multe straturi acvifere”, precizează Apele Române.

Actual, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri va executa primul foraj de monitorizare, prin surse proprii, la o adâncime de 120 metri, acesta adăugându-se celor 1.300 de foraje actuale de monitorizare a reţelelor de apă subterane realizate de ANAR în zonele agricole.

“După finalizarea pompărilor, Laboratorul de Calitatea a Apei Crişuri va recolta probe de apă pentru analize fizico-chimice. O probă de apă va fi transmisă Direcţiei de Sănătate Publică. Aceste date vor veni în sprijinul autorităţilor locale pentru a dezvolta proiecte de infrastructură de apă în zona rurală a judeţului Bihor. Forajul este amplasat în incinta cantonului Leş din satul Leş, comuna Nojorid, judeţul Bihor”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, instalaţia propriu-zisă a costat 1,675 milioane de lei (aproximativ 346.031 de euro) la care se adaugă un echipament de transport specializat al acesteia în valoare de 571.884 de lei (118.431 de euro). Valoarea totală a achiziţiei este de 2.246.884,25 lei (echivalentul a 464.174,74 de euro).

Utilajul este singurul de acest tip, menţionează ANAR, achiziţionat în cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi – Finanţare Adiţională (INPCP-AF), implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi finanţat printr-un împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 50 milioane de euro. De asemenea, proiectul beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă de la Fondul Global de Mediu în valoare de 5,5 milioane de dolari.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online