Șoferii au fost folosit aplicaţia Amiabila în peste 4.000 de accidente

170

Aplicația care simplifică viața șoferilor implicați în accidente a ajuns la peste 78.000 de utilizatori. Deja mii de șoferi au câștigat timp prin simpla completare a unui formular de constatare amiabilă a accidentului în format electronic.

Aplicația Amiabila are peste 78.000 de utilizatori

Dezvoltată de Biroului Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) după o modificare legislativă avansată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), aplicația are deja peste 78.400 de utilizatori. Potrivit ultimelor date transmise de cei de la BAAR, aplicația a fost folosită în 4.019 accidente, ceea ce înseamnă că șoferi au câștigat timp completând formularul de constatare amiabilă a accidentului în format electronic.

Astfel, în cazul a 588 de accidente, adică aproape 15% din totalul de 4.019, ambii șoferi aveau descărcată aplicația Amiabila, completează cei de la BAAR. Aplicația, care a primit între timp și noi funcționalități, a putut fi dezvoltată după ce norma 20/2017 privind asigurările auto a fost modificată de ASF astfel încât să permită încheierea constatării amiabile și în format electronic. Formularul clasic nu a dispărut și poate fi în continuare folosit. Avantajele aplicației sunt însă convingătoare, transmite studiifinanciare.ro.

Ce funcții se mai găsesc în aplicație

Aplicaţia „Amiabila„, valabilă începând cu data de 10 ianuarie 2023, are implementat și un mecanism de setare a alertelor de expirare a documentelor uzuale care însoţesc un autovehicul sau sunt necesare în trafic, dar şi a acelora care servesc completării constatării amiabile (permis de conducere, ITP, rovinietă, RCA şi CASCO). Pentru fiecare tip de alertă se pot alege cu uşurinţă mai multe opţiuni de notificare şi poate fi selectată modalitatea preferată pentru primirea acestora, respectiv direct în aplicaţie sau pe e-mail.

O altă îmbunătăţire vizează posibilitatea selectării locului în care a avut loc evenimentul rutier, pentru cazurile în care, din anumite motive, nu se foloseşte localizarea prin GPS.

De asemenea, funcţionalităţi noi se regăsesc şi în fluxul de înregistrare în aplicaţie, validarea diferită a adresei de e-mail în cazul în care doar unul dintre utilizatorii implicaţi în accident are un cont creat şi, nu în ultimul rând, implementarea unui mecanism de actualizare automată a aplicaţiei, după fiecare lansare a unei noi versiuni a acesteia.

Modul de utilizare al aplicației

Într-o prima etapă, utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul sau mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator.

În a doua etapă, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA). Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic.

O a treia etapă se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecții, semne de circulație, semafoare etc.), cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii.

În mod similar, evidențierea avariilor produse devine ușor de realizat, prin simpla poziționare a unei săgeți în zona elementelor deformate ale caroseriei.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online