Big Brother poate cauza mari probleme pentru un creditor laxist

144

Autoritățile de reglementare din SUA preferă să folosească bastoane mari în locul vorbirii blânde atunci când au de-a face cu băncile străine. Din acest motiv, chiar și interogările contabile tehnice discrete din partea Comisiei pentru valori mobiliare și burse de valori miros a mustrare. Cu atât mai mult atunci când acestea sosesc chiar înainte ca o bancă – Credit Suisse – să își publice ultimul raport anual.

Întrebările SEC nu par a fi semnificative din punct de vedere financiar.

Ele contează mai mult ca notificare că puternicul organism de reglementare examinează îndeaproape activitățile creditorului șubred.

Intervenția SEC a făcut ca acțiunile să scadă cu încă 5 procente, la un fir de păr distanță de minimele intraday record.

Întrebările se referă la fluxurile de numerar în 2019 și 2020 în valoare de aproximativ 3,4 miliarde de franci elvețieni. Acestea au fost compensate la o subestimare de doar Sfr70mn. Credit Suisse a declarat că rezultatele întregului an publicate luna trecută nu vor fi afectate. Aceasta a amânat publicarea raportului său anual pentru 2022.

Organismele de supraveghere străine consideră în privat că reglementările financiare elvețiene sunt prea laxe. Credit Suisse are o listă lungă de infracțiuni în ultimele două decenii și amenzi de aproximativ 10 miliarde de dolari din partea organismelor americane.

Colegul local Finma nu are puterea de a impune amenzi.

Recunoașterea sa recentă că dezastrul Greensill a evidențiat deficiențele băncii nu a fost deloc o revelație. Investitorii vor urmări îndeaproape modul în care se ocupă de președintele Axel Lehmann dacă comentariile sale privind fondurile clienților se dovedesc a fi încălcat regulile.

La începutul acestei săptămâni, acționarii Credit Suisse au aflat că investitorul de top Harris Associates a fost vândut. Ultimul trimestru al anului trecut ar fi trebuit să fie cel mai bun, dar veștile proaste continuă să apară. Ieșirile abrupte de depozite au coincis cu o prăbușire a veniturilor în mai multe linii de afaceri.

Îngrijorările SEC cu privire la Credit Suisse sunt justificate. Riscul de contagiune rămâne cea mai mare slăbiciune a sistemului financiar mondial. Anul trecut, Banca Națională a Elveției a apelat la linii de swap în dolari record de la Fed, chiar dacă clienții scoteau sume record de la Credit Suisse.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online