Anne Boden va renunța la șefia Starling pentru a evita un potențial conflict de interese

21

Fondatoarea Starling Bank, Anne Boden, se retrage din funcția de director executiv într-un anunț surprinzător despre care a spus că a fost pentru a elimina orice potențial conflict de interese din cauza faptului că este un acționar semnificativ în fintech.

Boden, care deține 4,9% din banca pe care a fondat-o în 2014, a declarat că se va retrage la sfârșitul lunii iunie în urma discuțiilor cu consiliul de administrație despre riscul unui conflict. Ea a spus că a inițiat aceste discuții în urmă cu aproximativ șase luni.

“Guvernanța modernă constă în faptul că consiliul de administrație stabilește strategia și directorul general o pune în aplicare”, a declarat Boden joi. “În calitate de acționar majoritar, este foarte dificil să faci acest lucru dacă ești și director executiv”.

Ea a adăugat că autoritățile de reglementare din Marea Britanie nu au ridicat problema participației sale în bancă.

Boden este cel mai recent dintr-o lungă serie de șefi fintech din Marea Britanie care își părăsesc pozițiile, inclusiv Tom Blomfield, care a fondat rivalul Monzo, și co-fondatorul Wise Taavet Hinrikus, care a renunțat la funcția de președinte al companiei de plăți pentru a-și consolida guvernanța înainte de listarea publică 2021.

Directorul general de operațiuni John Mountain va prelua funcția de director general interimar când Boden va pleca, a declarat Starling, în timp ce a raportat o creștere record de șase ori a profiturilor înainte de impozitare la 195 milioane de lire sterline în anul până în martie 2023, în timp ce veniturile s-au dublat mai mult decât dublu la 453 milioane de lire sterline.

Creșterea creditelor ipotecare a ajutat la obținerea rezultatelor, cu un total de împrumuturi ipotecare care a atins 3,4 miliarde de lire sterline, comparativ cu 1,2 miliarde de lire sterline în aceeași perioadă a anului trecut. Starling a achiziționat furnizorul de credite ipotecare buy-to-let Fleet Mortgages în iulie 2021 și portofoliul de credite al creditorului specializat Masthaven în iunie anul trecut.

Directorul financiar Declan Ferguson a declarat că Starling va aduce un produs ipotecar suplimentar pe piață în lunile următoare.

La fel ca alți creditori, rezultatele Starling au fost stimulate de creșterea ratelor dobânzilor. Banca Angliei a ridicat ratele dobânzilor la 4,5% în mai, cel mai înalt nivel din 2008, în timp ce luptă împotriva inflației persistente.

Marja netă de dobândă a Starling – diferența dintre dobânda primită la credite și rata plătită pentru depozite – a crescut cu 145 de puncte de bază, ajungând la 2,72%.

Boden a mai spus că, deși banca încă mai caută să facă o ofertă publică, va aștepta până când mediul macroeconomic dificil se va stabiliza.

“Piețele IPO sunt închise și nu știm cu adevărat când se vor deschide”, a adăugat ea. “Starling a simțit întotdeauna că colegii săi, marile bănci, sunt cotate și, prin urmare, probabil că trebuie să fim cotați la fel ca ei, dar nu ne grăbim”.

Boden a declarat în iulie anul trecut că Starling se gândește la un IPO “poate (în) 2023, probabil 2024”.

Compania a obținut ultima dată un preț de 2,5 miliarde de lire sterline în aprilie 2022 după o rundă de finanțare de 130,5 milioane de lire sterline de la investitorii existenți, semnificativ mai mică decât fintech-ul cu sediul în Marea Britanie Revolut, care a fost evaluat la 33 miliarde de dolari la ultima sa rundă de finanțare în iulie 2021, sau Monzo, evaluat la 4,5 miliarde de dolari în decembrie 2021.

Locul de listare implicit al Starling ar fi Marea Britanie, a adăugat Boden. Capacitatea limitată a Londrei de a păstra companiile de tehnologie autohtone care intenționează să se facă publice a fost o sursă de consternare, Autoritatea de Conduită Financiară propunând în luna mai schimbări radicale ale regimului de listare.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online