BCE a majorat cu 50 de puncte de bază dobânda de referință

479

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, şi a anunţat că intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 puncte de bază în cadrul şedinţei sale de politică monetară din luna martie.

Astfel, “Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,00%, 3,25% şi, respectiv, 2,50% începând cu data de 8 februarie 2023”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii din 2 februarie a Consiliului guvernatorilor BCE.

În plus, BCE a anunţat că luna următoare va adopta o nouă majorare a costului creditului, tot cu 50 de puncte de bază.

Concret, “Având în vedere presiunile inflaţioniste la nivelul inflaţiei de bază, Consiliul guvernatorilor intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 puncte de bază în cadrul şedinţei sale de politică monetară din luna martie şi va evalua apoi traiectoria ulterioară a politicii sale monetare”, a informat BCE.

În ultimele luni, instituţia de la Frankfurt a majorat dobânda de politică monetară într-un ritm record pentru a combate o inflaţie ridicată în zona euro, consecinţa unor factori precum relansarea activităţii economice după pandemia de COVID-19 dar şi a crizei energetice care a urmat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Banca Angliei și Fed au majorat și ele dobânda de referință

În contextul bancar, Banca Angliei a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, până la 4%, cel mai ridicat nivel de după 2008, pentru a contracara o inflaţie care a trecut de 10% în Marea Britanie.

În schimb, miercuri Rezerva Federală americană a majorat dobânda de referinţă cu doar 25 de puncte de bază şi a anunţat că a trecut de momentul critic în lupta contra inflaţiei.

Aşadar, “Putem spune acum, pentru prima dată, că procesul dezinflaţionist a început. Acesta este un lucru bun”, a declarat preşedintele Fed, Jerome Powell, la finalul reuniunii de politică monetară.

Sursa: Wall-street.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online