Ce urmează pentru acțiuni după prăbușirea SVB și în contextul în care se anunță o lectură crucială a inflației

37

Investitorii se pregătesc pentru publicarea unui indice al prețurilor de consum din SUA, care ar putea să nu arate o încetinire semnificativă a inflației, lăsând puține locuri sigure în care să se ascundă chiar în timp ce riscurile sistemice ar putea crește.

Venind la doar câteva zile după ce necazurile Silicon Valley Bank au umbrit raportul robust de vineri privind locurile de muncă, raportul de marți privind indicele prețurilor de consum din februarie va pune din nou accentul pe inflație.

Comercianții de inflație se așteaptă să vadă o rată globală a IPC de 6% de la an la an pentru februarie, după citirea 6.4% din ianuarie și nivelul 6.5% din decembrie. Chiar și citirea mai restrânsă care elimină costurile volatile ale alimentelor și energiei ar putea fi o problemă. Cercetătorii de la Barclays au declarat că citirea de bază ar trebui să se situeze în jurul valorii de 0,4% pe lună și de 5,5% pe an – puțin schimbată față de datele din ianuarie.

Este probabil ca acest lucru să se adauge la un mediu în care investitorii vor trebui să se bazeze pe clase de active mai puțin tradiționale decât oricând înainte. Atunci când SUA au suferit prin stagflație în anii 1970, caracterizată de o creștere lentă și de creșteri persistente ale prețurilor, cea mai importantă concluzie pentru investitori a fost că inflația ridicată a fost în mod uniform rea în mai multe țări, atât pentru acțiuni, cât și pentru obligațiuni, care au avut o perioadă mai dificilă pentru a genera randamente pozitive reale sau ajustate la inflație, potrivit cercetătorilor Deutsche Bank Henry Allen și Jim Reid.

Între timp, problemele băncilor regionale întunecă și mai mult tabloul, ridicând temerile legate de riscurile sistemice într-un moment în care Rezerva Federală a devenit mai hotărâtă în ceea ce privește creșterea ratelor dobânzilor.

Mulți participanți la piață se agață de speranța unei creșteri mai puțin agresive a ratei Fed pe 22 martie și a traiectoriei politicii pentru restul anului. Între timp, se aduce contraargumentul că banca centrală nu va fi descurajată de sunetul a ceva care se sparge – o caracterizare colocvială a oricărui prejudiciu provocat de întregul an de creșteri ale ratei Fed.

 

Problemele Silicon Valley Bank “complică lucrurile, făcând foarte dificilă obținerea unei lecturi asupra condițiilor financiare și făcând mai probabilă o eroare de politică”, a declarat Derek Tang, economist la Monetary Policy Analytics din Washington. Cu toate acestea, “factorii de decizie ai Fed nu sunt în măsură să preîntâmpine o criză financiară atunci când inflația este atât de ridicată. Pur și simplu nu au acest lux”.

Silicon Valley Bank este un memento că “lucrurile tind să se rupă” atunci când Fed crește ratele

În timp ce impactul majorărilor de rate de anul trecut ar trebui să lucreze deja prin economia americană, Tang a spus prin telefon, “cealaltă parte a poveștii este că poate că majorările de rate de până acum nu sunt suficiente pentru a merge împotriva a ceea ce este o inflație mai puternică și mai durabilă”. În cazul în care SUA este într-adevăr prinsă într-o epocă de stagflație în stilul anilor 1970, banii lichizi și mărfurile, cum ar fi fierul folosit în construcții, ar fi printre cele mai dezirabile active pe care investitorii ar trebui să le dețină, a spus el.

Ceea ce face ca perspectiva unei alte citiri a IPC la nivelul de 6% să fie atât de nervoasă este noua incertitudine pe care ar putea să o arunce pe piețele financiare cu privire la direcția pe care Fed trebuie să o urmeze cu ratele dobânzilor. Deși factorii de decizie politică preferă indicele PCE și lecturile de bază mai puțin volatile, rata anuală a IPC principal contează datorită impactului său asupra așteptărilor gospodăriilor. Aceasta a fost în mod constant peste 6% din octombrie 2021, deși a scăzut de la vârful de 9,1% din iunie anul trecut.

Teoretic, o altă citire anuală a IPC principal la nivel de 6% are potențialul de a spori probabilitatea unei creșteri a ratei Fed cu 50 puncte de bază pe 22 martie. De asemenea, ar putea determina comercianții să pună preț pe o probabilitate mai mare ca ratele să atingă un vârf de aproximativ 6% în 2023 și costurile de împrumut să trebuiască să rămână ridicate timp de unul sau doi ani.

Potrivit lui Thomas Mathews, economist senior pentru piețe la Capital Economics, Fed vrea să evite o repetare a abordării de politică monetară “stop-go” pe care a adoptat-o în anii 1970, când banca centrală a trecut în mod repetat de la înăsprirea la relaxarea condițiilor financiare.

În anii 1970, indicele S&P 500
SPX,
-1.45%
a produs un randament nominal mediu de 6% pe bază anualizată pentru întregul deceniu, deși indicele a scăzut cu 1% pe an în termeni reali, potrivit Deutsche Bank. Trezoreriile “au avut și ele de suferit”, randamentele nominale fiind, de asemenea, șterse de inflație, au declarat cercetătorii Allen și Reid, care au descris deceniul ca fiind unul dintre cele mai proaste din istorie pentru activele majore.

Unul dintre indicii produși de bancă, care analizează mai mult de o duzină de evaluări ale percentilelor de obligațiuni și acțiuni de pe piețele dezvoltate, a atins cel mai scăzut nivel din 1800 până la sfârșitul anilor 1970.

Sursa: Deutsche Bank

Pe parcursul săptămânii trecute, piețele financiare au pendulat între evaluarea perspectivelor de creștere a ratelor dobânzilor – întărită de două zile de mărturii ale președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell – și măsurarea pagubelor provocate de creșterile de până acum ale băncii centrale. Închiderea Silicon Valley Bank a pus accentul pe prețul ratelor mai mari și a aruncat un nor asupra altor bănci.

Vineri, rata dobânzii de 2 ani a Trezoreriei, sensibilă la politică
TMUBMUSD02Y,
4.594%
a avut cea mai mare scădere de o zi din 2008, deoarece investitorii s-au îndreptat către siguranța datoriei guvernamentale. Traderii au sporit probabilitatea unei creșteri mai puțin agresive, de un sfert de punct, a ratei mai târziu în această lună – ceea ce ar duce ținta ratei fondurilor federale la un nivel cuprins între 4,75% și 5%, de la un nivel actual de 4,5% și 4,75%. Toți cei trei indici bursieri importanți din SUA
DJIA,
-1.07%

SPX,
-1.45%

COMP,
-1.76%
au terminat în scădere și au înregistrat cea mai proastă săptămână din 2023.

Raportul IPC de marți pentru luna februarie este probabil cel mai important date pentru săptămâna viitoare. Luni nu sunt programate date majore. Marți, indicele de optimism al afacerilor mici NFIB este așteptat înainte de raportul IPC.

 

Indicele prețurilor de producție din februarie este așteptat miercuri, împreună cu datele privind vânzările cu amănuntul, sondajul Empire State Manufacturing al Fed din New York și încrederea constructorilor de case din SUA.

Datele publicate joi sunt alcătuite din cererile săptămânale de șomaj, începerea construcțiilor de locuințe, permisele de construcție și sondajul de producție al Fed din Philadelphia. Vineri, actualizările se referă la producția industrială, utilizarea capacității, indicele economic principal al SUA al Conference Board și indicele de sentiment al consumatorilor de la Universitatea din Michigan.

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online