Creșterea creditării în zona euro încetinește din nou pe fondul recesiunii

Foto: bani.org
79

Împrumuturile băncilor din zona euro au scăzut din nou în ianuarie, în timp ce numerarul și depozitele lichide au scăzut pentru prima dată, deoarece creșterile rapide ale ratelor băncilor centrale și-au făcut efectul, au arătat luni datele Băncii Centrale Europene.

BCE a majorat dobânzile la o rată record, cu 300 de puncte de bază din iulie, și a promis și mai multe măsuri în speranța că costurile mai mari ale împrumuturilor vor restrânge activitatea economică suficient pentru a domoli inflația.

Creșterea creditării acordate întreprinderilor din blocul valutar a 20 de țări a încetinit pentru a treia lună consecutiv, la 6,1% în ianuarie, de la o creștere de 6,3% cu o lună mai devreme, în timp ce creșterea creditului populației a încetinit la 3,6% de la 3,8%.

Între timp, măsura M1 a monedei în circulație a BCE plus depozitele overnight, un bun indicator principal al activității viitoare, sa micșorat cu 0,7%, prima lectură negativă vreodată.

„Eforturile de întărire au un efect clar asupra ofertei de bani și a împrumuturilor din sectorul privat, ceea ce va avea un impact diminuant asupra creșterii economice și a inflației în 2023”, a spus economistul ING Bert Colijn. „Considerăm impactul ciclului de creștere un dezavantaj subapreciat al activității economice pentru acest an”.

Sondajul BCE privind creditele bancare a arătat anterior că băncile au înăsprit deja accesul la credit în trimestrul al patrulea cu cel mai mult de la criza datoriilor din blocul de acum un deceniu și a prezis politici de creditare și mai restrictive pentru cele trei luni până în martie.

Fluxul lunar de împrumuturi către companii a fost de doar 2 miliarde de euro (2,11 miliarde de dolari) în ianuarie, dar aceasta a fost o îmbunătățire față de valoarea negativă de 25 de miliarde de euro din decembrie.

Între timp, creșterea în măsura M3 a banilor care circulă în zona euro a scăzut la 3,5% de la 4,1%, fiind mult sub așteptările pentru 3,9% conform unui sondaj Reuters.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online