Eugen Rădulescu, a lansat un avertisment cu privire la pensiile speciale ce sunt plătite în ţara noastră

Foto: economica.net
212

Înaltul oficial din cadrul Băncii Naţionale a comentat pe marginea unui anumit tip de pensii. Aceste venituri au făcut mare vâlvă în România în ultimele luni, însă situaţia riscă să ajungă infinit mai gravă în următorii doi-trei ani, avertizează Eugen Rădulescu.

Astfel, cu privire la acest tip de pensii, este o veste importantă venită chiar de la vârful Băncii Naţionale a României.

Concret, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, Eugen Rădulescu, a lansat un avertisment cu privire la pensiile speciale ce sunt plătite în ţara noastră.

În avertismentul său, “Acest tip de pensii ar putea ajunge, în curând „o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”, afirmă Rădulescu, în condiţiile în care procentul alocat din PIB pentru plata acestora ar putea urca, în următorii doi-trei ani, până la 1,5%, de la 0,85% cât este acum.

În plus,„Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim şi pensii de recunoştinţă sau contribuţii de recunoştinţă. Nu le numim pensii speciale.

Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei, în aşa fel încât, dacă anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% şi atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”, a declarat Eugen Rădulescu în cadrul unui eveniment al BNR.

În contextul financiar, directorul din cadrul Băncii Naţionale a reamintit şi faptul că România trebuie să majoreze în 2023 şi o altă cheltuială importantă: bugetul pentru Apărare va urca de la 2% din PIB până la 2,5% din PIB.

Cât despre subiectul băncilor din România şi al profitului pe care îl realizează acestea, bănci pe care mulţi le critică pentru că „ne fură banii”, Eugen Rădulescu a afirmat că astfel de abordări sunt „încremenite într-un proiect de acum 40 de ani” şi pornesc de la faptul că ratele dobânzilor la credite sunt mai ridicate în România decât în ţările occidentale.

Aşadar,„Dacă ne uităm la ultimele cifre, vom vedea că rata medie a randamentului capitalurilor în sistemul bancar este binişor sub nivelul mediu al randamentului capitalului în economia naţională”, a subliniat directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online