În SUA, ratele mai mari nu opresc recapitalizările de dividende

98

Dacă se deschide o fereastră pentru a face bani, așteptați-vă ca fondurile de capital privat să intre rapid. Nervozitatea redusă cu privire la inflație și la o recesiune în SUA a permis un dezgheț al pieței de credit în 2023, după o înghețare brutală anul trecut. Atât emitenții de înaltă calitate, cât și cei cu randament ridicat au vândut datorii, chiar dacă cupoanele au urcat brusc.

Nu contează, grupurile de capital privat au profitat de această ocazie pentru ca societățile lor de portofoliu să emită împrumuturi cu efect de levier. Atunci când aceste venituri finanțează plățile în numerar către proprietarii lor, această structură de tranzacție este cunoscută sub numele de “recapitalizare a dividendelor”. În luna februarie, firme precum Cerberus și Dragoneer au beneficiat de un volum total de aproape 2 miliarde de dolari din recapitalizarea dividendelor. Aceste tipuri de plăți au dispărut anul trecut, potrivit cifrelor furnizate de Leveraged Commentary and Data.

Criticilor capitalului privat nu le plac recapitulările de dividende. Afacerile permit proprietarilor să se plătească anticipat, în timp ce reîmprumută o companie, ceea ce o face potențial mai susceptibilă la faliment. Cu toate acestea, investitorii au susținut de bunăvoie această structură pe piețele de creștere. În 2021, dintr-un volum total de 800 de miliarde de dolari al împrumuturilor cu efect de levier, mai mult de o zecime a finanțat plățile către firmele de private equity.

O recapitulare recentă a dividendelor a implicat un producător de echipamente de telecomunicații, SubCom, achiziționat de Cerberus Capital Management în 2018. Împrumutul cu rată variabilă de 470 de milioane de dolari pe care SubCom l-a emis luna aceasta pentru a finanța plata are o rată inițială a dobânzii de aproximativ 10%. SubCom a împrumutat deja bani în 2021, 730 de milioane de dolari, pentru a finanța un dividend. Atunci, însă, ratele dobânzilor erau mult mai mici.

SubCom este privat, dar aceste sume de dividende sugerează deja că Cerberus va avea un profit generos din investiția inițială de capital. Deoarece încă deține SubCom, Cerberus ar putea obține și mai mulți bani dacă va vinde vreodată compania.

Datele recente privind ocuparea forței de muncă și inflația din SUA sugerează că ratele americane nu vor scădea curând. Ca urmare, piețele de credit au tremurat, iar piețele de datorie pentru plata dividendelor s-ar putea să se închidă din nou. Dar, cu siguranță, proprietarii de capital privat agil vor fi vânzători gata să vândă datorii pentru mai multe recapitalizări de dividende, dacă vor apărea oportunități.

Dacă sunteți abonat și doriți să primiți alerte atunci când sunt publicate articolele Lex, trebuie doar să faceți clic pe butonul “Add to myFT”, care apare în partea de sus a acestei pagini, deasupra titlului.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online