Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou și marți, înregistrând o nouă valoare record

78

Pentru românii care au credite în lei la bănci, indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou marți 07-06-2022, înregistrând o nouă valoare record, potrivit datelor publicate de BNR.

În această perioadă, românii care au credite la bănci se confruntă cu o situație fără precedent care nu s-a mai întâmplat de aproape zece ani. Pe lângă criza facturilor, a prețurilor la alimente sau a carburanților, ratele la bănci cresc și ele.

Astfel, Banca Națională a României a publicat noile cifre cu privire la evoluția Indicelui ROBOR, care sunt sumbre. În cursul zilei de marți, Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut din nou înregistrând o valoare de 6,07%, față de 6,05%, valoare înregistrată luni.

În plus, de la declanșarea războiului din Ucraina, Indicele ROBOR la trei luni a crescut în mod repetat. Dacă în luna ianuarie a anului 2022, acesta era de 3,02%, începând cu data de 24 februarie, valoarea lui a explodat.

Astfel, nivelul de astăzi este cel mai mare atins de Indicele ROBOR la trei luni din ultimii 9 ani și jumătate. Un nivel similar a mai fost înregistrat în data de 31 decembrie 2012, arată datele BNR.

Concret, în luna martie, Indicele ROBOR la trei luni a ajuns să fie cotat la 4,60%, în timp ce la începutul lunii mai, acesta înregistra o valoare de 5,01%, în timp ce la începutul lunii aprilie acesta era cotat la 4,60%, arată BNR.

Aceeași creștere o înregistrează și Indicele ROBOR la șase luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, potrivit datelor publicate de BNR, în cursul zilei de marți acesta a ajuns la o valoare de 6,18% de la 6,17%, valoare înregistrată luni.

Indicele ROBOR la 12 luni crește și el

În contextul crescător, indicele ROBOR la 12 luni a urcat marți la 6,38%, de la 6,36%, valoare pe care a înregistrat-o la începutul săptămânii.

Bancar, menționăm faptul că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. În ceea ce privește modificările din ultima perioadă, evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

În acelaşi sens, în ceea ce privește situația Indicelui IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, acesta este cotat la 1,86% pentru T4 2021.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online