IPO Lottomatica: listarea va crește potențialul de achiziții al grupului de jocuri de noroc

27

Grupul de capital privat Apollo încearcă să listeze Lottomatica, cel mai important operator din țară, pentru o sumă raportată de 5 miliarde de euro. În calitate de consolidator dovedit al sectorului fragmentat al jocurilor de noroc din Italia, Lottomatica are o poveste interesantă de spus. Dar, în condițiile în care piețele bursiere din întreaga lume se clatină colectiv, norocul nu este de partea Apollo.

Lottomatica – care deține puțin peste un sfert din piața italiană a jocurilor de noroc – vrea să continue să preia mici jucători și să câștige scară. Acest lucru este sensibil, având în vedere economiile disponibile pe măsură ce jocurile de noroc se mută online. Dar trebuie să vândă acțiuni pentru a reduce efectul de levier și pentru a le folosi ca monedă de schimb pentru achiziții viitoare.

Grupul avea o datorie netă de 1,7 miliarde de euro la sfârșitul anului 2022 – echivalentul a 3,3 ori ebitda 2022 de 520 milioane de euro, ajustată pentru a include viitoarele economii de costuri. Aceasta înseamnă că Lottomatica trebuie probabil să strângă 400 de milioane de euro de capitaluri proprii pentru a-și atinge obiectivul de îndatorare de 2,5 ori ebitda. Apollo ar trebui apoi să își vândă propriile participații pentru a aduce flotantul liber la pragul minim de 25% pentru listare.

Cât ar putea valora Lottomatica? Grupul are trei activități principale – dintre care niciuna, în ciuda numelui său, nu este Loteria Națională. Pariurile online vor reprezenta aproximativ jumătate din ebitda estimată de 560 de milioane de euro pentru acest an. Dacă ar fi evaluată la 12 ori ebitda – o reducere față de Entain, listată în Marea Britanie, și de Flutter, o companie foarte bine cotată – ar putea valora 3,3 miliarde de euro.

Trecând la domeniul agențiilor de pariuri, pariurile sportive au generat anul trecut un ebitda de 100 de milioane de euro și ar putea valora între 800 și 900 de milioane de euro. Afacerea mai mare, dar mai puțin interesantă, a aparatelor de joc ar putea ajunge la o sumă similară. Aceasta ar duce la o evaluare totală de aproximativ 5 miliarde de euro. Un multiplu combinat de aproximativ 9 ori ebitda este în linie cu cel al colegilor.

Întrebarea, atunci, este despre ce fel de discount ar putea fi oferit de Apollo pentru a scoate acțiunile din ușă. Acest lucru va depinde, într-o anumită măsură, de piețe. Dar Lottomatica – cu o creștere abundentă și o echipă de conducere bine cotată – pare un pariu atractiv pe termen lung pentru pariorii care pot înăbuși scrupulele etice cu privire la industria jocurilor de noroc.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online